Trikovi za koje do sada niste znali: EVO za šta sve možete da iskoristite aluminijumsku foliju

Ona vam može poslužiti i za čišćenje posuđa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: cuma hatipoglu / Alamy / Alamy / Profimedia

Aluminijumske folije, osim za pakovanje hrane, možete koristiti i za obavljanje određenih kućnih poslova.

One su s jedne strane sjajne, a sa druge su mat. To je razlika koja nastaje zbog samog procesa proizvodnje, a sasvim je svejedno koju ćete stranu okrenuti pri njenom korišćenju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona vam može biti od koristi za pokrivanje i pakovanje hrane, ali postoje još neki načini na koje možete da je iskoristite, a za koje do sada niste znali.

1. Listove folije smotajte u kugle i ubacite dve do tri u bubanj pre pranja. One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u mašini za sušenje veša, a folija odličan saveznik veša jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.

Foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

2. Izgužvajte kuglicu aluminijumske folije i njome operite šerpe i posuđe, koristeći je umesto žice.

3. Alu – folija čisti srebro prema sledećem receptu: U činiju stavite foliju na dno, naspite vodu i dodajte kašičicu soli, pa stvati srebro unutra. Ostavite desetak minuta, pa prebrišite čistom krpom.

4. Da biste sprečili veliki gubitak topline pri pečenju na roštilju, prekrijte rešetku komadom folije, pa je držite 10 minuta. Odstranite foliju pre početka pečenja. Nakon pečenja istim komadićem lako ćete očistiti rešetku od pepela i masnih naslaga.

Foto: fotodezign 13 / Alamy / Alamy / Profimedia

5. Pri farbanju vrata i prozora, alu – folija će uspešno zaštititi kvake.

6. Prilikom krečenja, ne morate pomerati velike komade nameštaja. Dovoljno je da njihove površine prekrijete aluminijumskom folijom.

Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

7. Kućni ljubimci ne podnose osećaj koji nastaje prilikom gužvanja folije. Ako želite da ih odviknete od skakanja na garnituru za sedenje, prekrijte je folijom kad god je prazna i za nekoliko dana ljubimci će je sigurno izbegavati.

8. Za topliji dom u zimskim mesecima stavite komad alu – folije iza hladnog radijatora. Čim ga upalite, folija će toplinu usmeravati u prostoriju i sprečavati da je upija zid.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (1)

  1. 9. Napravite kapu od aluminijumske folije i bezbedni ste od zračenja iz 5G mreža, a takođe niko neće moći da vam čita misli

    Odgovori

Ostavite komentar