Upaljen CRVENI alarm za čovečanstvo: Požari, poplave i ekstremni uslovi su samo najava PRAVE katastrofe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ocenio da ovaj izveštaj predstavlja crveni alarm 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TIM VERNON/ TONY RADDOCK, LTH NHS TRUST / Sciencephoto / Profimedia

Požari, poplave i ekstremni vremenski uslovi širom sveta poslednjih meseci samo su najava onoga što se može očekivati ako se nastavi globalno zagrevanje, upozorili su naučnici. To potvrđuje i najveći svetski izveštaj u kom su iznete procene kako će globalno zagrevanje promeniti svet u narednim decenijama.

U toku je predstavljanje zaključaka studije koju je izradio Međuvladin panel za klimatske promene — grupa Ujedinjenih nacija koja je pregledala više od 14.000 naučnih radova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ocenio da ovaj izveštaj predstavlja crveni alarm za čovečanstvo, preneo je portal „Indeks“.

– Ako sada udružimo snage, možemo da sprečimo klimatsku katastrofu. Današnji izveštaj je jasno pokazao da nema vremena za odlaganje, niti mesta za izgovore – poručio je Gutereš.

Naučnici su u studiji istakli da je štetan uticaj čovečanstva na klimu činjenica. Svet je, kako se upozorava, blizu nekontrolisanog zagrevanja, za šta su nedvosmisleno krivi ljudi.

Svetski eksperti su ocenili da će globalne temperature za deceniju verovatno premašiti one koje su svetski lideri zacrtali kao ciljeve u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

– Samo je zagarantovano da će se situacija pogoršavati – izjavila je koautorka izveštaja Linda Merns, viša naučnica zadužena za klimu u američkom Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere, prenosi AP.

– Ne vidim nijedno područje koje je bezbedno. Nigde da pobegnete, nigde da se sakrijete – ukazala je ona.

Autori, između ostalog, tvrde da se ne može isključiti mogućnost porasta nivoa mora od dva metra do kraja veka.

Ipak, ističu da postoji nada da bi značajno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte moglo da stabilizuje porast temperatura.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar