Sačuvajte je na vreme za zimu: Domaće SLATKO OD LUBENICE koštaće vas manje od 50 dinara po kilogramu

I obratite pažnju, ne čuva se crveni slatki deo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Slatko je u srpskoj tradiciji neizostavni deo zimnice.

Naravno, možete ga praviti od različitog voća.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A izbora je zaista mnogo.

Slatko od lubenica je izuzetnog i posebnog ukusa i apsolutno smo sigurni da ćete u njemu uživati.

Naravno, važno je da znate da se za njega ne koristi crveni, slatki deo lubenice, već žuto-beli deo kore.

Sastojci:

1. 1 kg očišćene i na kockice isečene kore od lubenice
2. 1,5 kg šećera
3. 2 limuna
4. pola kašike sirćeta

Foto: Shutterstock

Priprema:

Crveni deo lubenice odstranite, kao i samu zelenu koru, a od preostalog žuto-belog dela formirajte kockice dok ne dobijete jedan kilogram. Stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom (samo da pokrije kockice), dodajte i pola kašike sirćeta, pa stavite na šporet da prokuva. Čim prokuva procedite, pa sipajte novu vodu i stavite da ponovo prokuva. Postupak ponavljajte 6-7 puta dok kockice lubenice ne postanu staklaste.

Foto: Shutterstock

Od šećera sa malo vode skuvati gust sirup, pa mu dodati oceđene kockice lubenice i limun isečen na kolutiće. Sve kuvajte na nižoj temperaturi dok slatko ne bude gustine retkog meda.

Dobijenu smesu skinite sa šporeta, odstranite penu, ako se pojavila, pa pokrijte šerpu vlažnom krpom. Ostaviti preko noći, pa sledeći dan slatko preručite u čiste tegle i dobro zatvorite.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Stvarukusa.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar