Naučnici objasnili: Šta će se dogoditi sa vašim telom ako se ne tuširate SVAKI dan?

Ako se ređe tuširamo, povećava se rizik od raznih infekcija, tvrde stručnjaci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Godinama se koplja lome oko toga koliko često je zdravo da se tuširate.

Jedni su ubeđeni da to morate da radite svaki dan, drugi tvrde da na taj način uništavamo kožu, i da možemo i ređe da se tuširamo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog toga su naučnici ispitali šta sve može da se dogodi ukoliko se ne tuširamo svki dan.

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (sa oko čak 1.000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi sa onim lošim. Ono što sapun i voda rade je da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije od bakterija koje pokupimo na različitim mestima – od javnog prevoza, teretane, do radnog mesta i kontakata s drugim ljudima.

Foto: michele piacquadio / Alamy / Alamy / Profimedia

Koži šteti ako se ne tuširamo

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što prouzrokuje začepljenje pora i upale u obliku bubuljica i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbegavanjem tuširanja, a postoji čak i službeni medicinski opis stanja kože sa zapostavljenom higijenom – “dermatis neglecta”.

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica retkog tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina da se oslobodimo toksina iz organizma.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode gasove dok konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusa pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izbegavajte svakodnevno korišćenje gelova i agresivnih sredstava, a naročito u zimskim mesecima je dobro povremeno se istuširati “samo” vodom, savetuju naučnici.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar