“Ostao sam bez supruge, roditelja, čak i psa – ubili su ih iz OSVETE”: Milan kroz SUZE o “Oluji” (VIDEO)

Juče je u Busijama obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji "Oluja"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: DRAGAN MILOVANOVIC / AFP / Profimedia, Printscreen

“Oluja” je uzela previše. Uzela je živote, domovinu, uzela je slobodu. Mnogo se govorilo o ljudima koji su sa strahom i strepnjom da li će doživeti sutra napustili svoje domove, ali pitanje je da li je rečeno dovoljno. Treba da se piše i pisaće se sve dok svaka duša koja je preživela “Oluju”, a koja hoda ovom zemljom ne izusti iz sebe svu tu bol koju nosi u srcu kao težak bremen jednog doba kojeg se nerado seća, ali koje nikada ne sme da zaboravi.

U sredu, 4. avgusta navršilo se 26 godina od početka hrvatske zločinačke vojno-policijske akcije “Oluja”, zbog koje je iz svojih domova proterano oko 250.000 Srba sa prostora Hrvatske, dok je oko 2.000 njih izgubilo život.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako je prvobitno planirano da bude deponija, naselje Busije u beogradskoj opštini Zemun postalo je dom za oko 6.000 izbeglica.

Ovi ljudi dobro znaju šta znači izebglištvo, šta znači ostaviti dom i ostati bez porodice, ali ih teška sudbina nije omela i obeshrabrila u nameri da prevaziđu traume i pokušaju da gorke trenutke ostave iza sebe.

– Ostao sam bez supruge i oba roditelja. Moji roditelji su imali preko 75 godina, nikome ništa za života nisu skrivili niti nažao učinili. Nikome se nisu zamerili i nije postojao razlog da budu ubijeni. Ostali su na kućnom pragu i tu su ubijeni oboje. Ostao je i ker, koji je završio kao oni. Što im je ker smetao i stoka i ostalo sve? – započinje priču za Objektiv jedan od izbeglih, Milan Zorić, kroz suze.

On ističe da je, prema njegovom mišljenju, to učinjeno iz osvete.

Po dolasku u Srbiju, uspeo je da se snađe, dobio je dva sina koja je uspeo da izvede na pravi put.

Iako je sve vreme tokom razgovora bio veoma uznemiren, naš sagovornik je ipak istakao i jednu prelepu vest koja ga je nedavno zadesila.

– Pre 15 dana postao sam deda prvi put – rekao nam je Milan.

Foto: Printscreen

Ipak, nema želju da se vrati u Hrvatsku. Smatra da zbog bolnih sećanja ne bi mogao da “izdrži”.

– Nemam tamo više nikoga, godine su učinile svoje. Mislim da se nikada ne bih vratio. To su bolni i teški trenuci, ne bih podneo da se vratim, ne bih preživeo tako nešto – zaključuje on.

Toma Dobrić iz Petrinje, naš sledeći sagovornik, sa velikom setom u glasu objasnio je kakve potresne scene su ostale urezane u njegovo pamćenje.

– Ne mogu da izdvojim nešto što je najpotresnije, jer me je potreslo aposlutno sve. Potresli su me trenuci stradanja mojih prijatelja, bežanje moje porodice sa ono malo krpica na sebi što su imali – počinje priću Toma.

– Hvala Bogu da danas, nakon svega, svi oni imaju svoje domove i krov nad glavom. To je za nas Krajišnike veoma bitno – napominje on.

Ono što smatra velikom srećom je što tokom ove oružane akcije nikoga nije izgubio.

– Jedinu sreću koju sam imao je da nisam nikoga od porodice izgubio, ali ipak nedostaju mi svi moji prijatelji iz detinjstva, sa posla. Kada dolaziš u novu sredinu, sve prethodno ti nedostaje – kaže naš sagovornik.

Foto: Printscreen

Ipak, Toma se dobro snašao u Srbiji i odlučan je u tome da se nikada ne bi vratio u Hrvatsku jer, kako i sam kaže, tamo nema života za Srbe.

– Ovde sam se dobro snašao, imam svoj dom i nemam se na šta požaliti i nikada se ne bih vratio. Da mi celu Hrvatsku daju, ne bih tu živeo jer za Srbe tamo nema života – zaključuje Toma.

Podsetimo, juče je u Busijama obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je skupu u Busijama i tom prilikom obratio se svim prisutnim građanima.

Detaljniju ispovest naših sagovornika pogledajte u video-snimku na početku teksta.

Piše: Vukašin Bulatović

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar