Tajni NADIMCI vođa kavačana: Likovi kojima su bili opčinjeni članovi klana govore mnogo o njihovoj ULOZI

Veljka Belivuka zvali su po mafijašu iz kultne serije, dok je Marko Miljković bio lik iz video-igrice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Miloš Rafailović, Tanjug, MUP, Profimedia, Wikipedia, Printscreen

Umislili da su bogovi! Vođe zloglasnog “kavačkog klana” imale su nadimke koje su sebi dale po imenima predsednika država i vođama mafijaških grupa. Nadimci su otkriveni na kriptovanoj Skaj aplikaciji, koju su koristili visokopozicionirani članovi „kavačkog klana” iz Kotora i grupe Veljka Belivuka, Velje Nevolje (35), a njihov izbor mnogo govori o stanju svesti članova kriminalne organizacije.

Kako je otkriveno da je vođa “kavačkog” kriminalnog klana Slobodan Kašćelan (58), na Skaju imao dva nadimka – Fidel i Stari. Prvi asocira na Fidela Kastra, kubanskog revolucionara i bivšeg predsednika i premijera Kube, koji je preminuo 2016. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nadimak Stari bi se mogao tumačiti kroz godine i iskustvo koje Kašćelan ima u svom „poslu”, ali i po moći koju je posedovao, jer je isti nadimak imao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Radoje Zvicer (38), koji važi za drugog vođu „kavačkog klana”, imao je tajno ime Born, koji je verovatno uzet iz akcionog trilera „Bornov identitet”. Ovaj serijal prati glavnog junaka koji je izgubio identitet. Lik iz filma je spretan u borilačkim veštinama, samoodbrani, a i zna više jezika.

On pokušava da sazna ko je i šta ga je dovelo u situaciju u kojoj se nalazi. Jedino je evidentno da sa bavio opasnim stvarima.

Posle mnogo prepreka, saznaje da je bio jedan od najsmrtonosnijih agenata CIA.

TRAŽIO POMOĆ PSIHIJATRA

Iza njih, po hijerarhiji, ali i po nadimcima, nisu izostajali ni „kavčani” sa beogradskog asfalta. Tako je Veljko Belivuk u šifrovanoj komunikaciji koristio ime Soprano, po prezimenu glavnog lika iz popularne mafijaške serije “Porodica Soprano”.

Radnja serije prati život Entonija Tonija Soprana, šefa italijanske mafijaške porodice, a koga glumi Džejms Gandolfini.

Zbog velikog broja problema u svom životu i učestalih napada panike, Toni se za profesionalnu pomoć obraća psihijatru.

Njegov zamenik Marko Miljković sebi je dao nadimak Kratos, po popularnom liku iz kompjuterskih igrica, simbolu rata i uništenja.

Kratos je lik iz serije video-igara “Bog rata”, koja se temelji na grčkoj mitologiji. Kratos je krvožedne i arogantne naravi. Često se bavi moralno dvosmislenim aktivnostima i izvodi dela ekstremnog nasilja.

BOŽOVIĆ KAO DON

Nadimak Best navodno je koristio Radoje Živković, Zvicerov brat od tetke, dok je Milan Vujotić na toj aplikaciji imao nadimak Amiko. Uz ime drugog navodnog vođe “kavačkog” kriminalnog klana, Dragana Škurog Kneževića, stoji nadimak Brzi. Igor Božović je navodno koristio nadimak Don. Uz svako ime i nadimak istražitelji imaju upisane šifre.

Osim ovih, “kavčani” su koristili nadimke: Red Skorpion, Amakin, Demon, 333, Matian… Srpski istražni organi imaju dokaze o komunikaciji vrhuške “kavačkog klana” sa grupom Veljka Belivuka.

KAO TITO

Pravnik i srpski detektiv Uglješa Grgur kaže da su „kavčani” davali sebi nadimke po funkcijama i moći u grupi.

‒ Sebi su dali pečat po hijerarhiji. To je njihova psihologija. Nadimak Fidel je kao Fidel Kastro, predsednik, neko glavni. Stari je imao i nadimak Josip Broz Tito. Belivuk je sebe video kao Soprana, vođu mafijaške porodice. Mislili su da se to nikad neće otkriti. Sigurno da u tim telefonima ima još kodnih imena ljudi koji su komunicirali sa ovom grupom, a među njima i političara, koji su sada u velikom strahu. Ne može organizovani kriminal da postoji bez strukture moći, političke, sudske, tužilačke – kaže Grgur za Objektiv.

Piše: Danica Ćuruvija

OVU I DRUGE AKTUELNE VESTI MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 2. AVGUST

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar