Oporavak nakon letovanja: Kako da osvežite kosu posle slane vode, sunca i peska?

Leti vaša kosa zahteva posebnu negu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Bez obzira da li se leti kupate u moru ili bazenu, morate da vodite posebnu brigu o kosi.

Visoke temperature, morska so i vetar isušuju kosu pa ona leti traži dodatnu negu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nakon povratka s plaže ili bazena kosu treba oprati i staviti regenerator koji se ne ispira. On će dubinski nahraniti vlasi i sprečiti njihovo pucanje.

Suvi šampon je odlično rešenje kada nemate vremena. Po povratku s plaže ako ne stignete da operete kosu, jednostavno nanesite šampon za suvo pranje. On će upiti višak ulja s vlasi, a kosi dati volumen.

Morska so je tajni sastojak lepe frizure. So kosu čini čvršćom zbog čega se lakše oblikuje, a frizure traju duže. Vlažnu kosu možete da upletete u pletenice ili skupite u punđu – to će stvoriti blage talase.

Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Kokosovo ulje kao regenerator

Osim regeneratora, kosu posle plaže najbolje hrani kokosovo ulje. Ono je odlična alternativa za pristalice prirodne kozmetike, a deluje isto kao i regenerator koji se ne ispira. Kokosovo ulje učvršćuje vlasi čime se smanjuje rizik od pucanja kose.

Dovoljno je na ruke naneti nekoliko kapi, protrljati i potom umasirati u vlasište. Najbolje deluje na sveže opranoj kosi jer se lakše upija.

Vodite računa na bazenima

Za obojenu kosu osim morske soli opasna je i voda iz bazena. Ona je bogata hlorom zbog čega dlake mogu da pozelene. Zato se pre kupanja preporučuje da na kosu stavite nekoliko kapi “bejbi ulja” koje će sprečiti promenu postojeće boje, a da po izlasku iz bazena kosu isperete običnom vodom.

Ako kosa ipak pozeleni, spas se krije u kečapu. Dovoljno je da ga nanesete na kosu, ostavite da deluje 15 minuta pa isperete. On će neutralisati zelenu boju.

Foto: Sean De Burca / ImageSource / Profimedia

Izbegavajte “peglanje”

Morska so i visoke temperature mogu da izmuče kosu pa se nakon kupanja ne preporučuje da kosu tretrate peglom ili figarom. Toplina može dodatno da ošteti ionako ranjivu kosu pa će vlasi brže pucati.

Naročito su na udaru vrhovi koji su više istanjeni nego ostatak kose.

Maske za dubinsku regeneraciju

Dubinska oštećenja popraviće maske za kosu. Maska od banana i ulja badema nahraniće dlaku i učiniti je glatkom. Dovoljno je izgnječiti jednu bananu i dodati nekoliko kapi bademovog ulja pa pomešati i naneti na kosu.

Ostavite da deluje 20 minuta pa zatim isperite.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar