Da li vakcine mogu da naprave ŠTETU po zdravlje čoveka? Naš poznati epidemiolog otklonio svaku dilemu

To je trebalo da nauče na svojim fakultetima i školama, na predmetima o epidmiologiji i infektivnim bolestima - kazao je dr Petrović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Oko 30 odsto zdravstvenih radnika u Srbiji se još uvek nije vakcinisalo protiv koronavirusa, a dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog smatra da je jedan od razloga taj što su oni upoznati sa nusefektima, koji su postojali za neke davnašnje vakcine, pa sada generalizuju problem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Prvu vakcinu, i to protiv velikih boginja, pronašao je engleski lekar Edvard Džener u 18. veku. Godine 1885. pojavila se i vakcina protiv besnila. Te vakcine su u nekim slučajevima davale grozne reakcije, a bilo je i smrtnih ishoda. Međutim, od tada je prošlo puno vremena, vakcine su se iz godine u godinu usavršavale. Tehnologija prečišćavanja vakcine je sve više napredovala, oslobađale su se tih balasnih lipoida i proteina koje su izazivali reakcije i u drugoj polovini 20. veka dobili smo vakcine koje su toliko prečišćene da su sadržale samo bakteriju ili virus. Danas imamo vakcine koje su čist antigen, odnosno samo je antigen vakcine u vakcini, bez ikakvih drugih sastojaka – objašnjava dr Petrović i ističe da nusefekti vakcina koje su postojale pre 200 godina, kao što su encefaliti, meningiti, paralize, nemaju nikakve veze sa današnjom situacijom.

– Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete. To je trebalo da nauče na svojim fakultetima i školama, na predmetima o epidmiologiji i infektivnim bolestima. Možda im nije dovoljno pričano o tome, a možda nije trebalo da beže sa časova – kaže u šali dr Petrović i dodaje da je, s obzirom da ima i profesora na medinskim fakultetima, koji su javno protiv vakcina, pitanje da li su studenti i imali prave predavače.

BONUS VIDEO: 



Izvor:

Komentari (2)

  1. Pa dobro zasto Popovic zvanicnom izvjestaju naravno toliko ljudi i sad umrije poslije vakcinacije, ili ih je dosta sa izazvanim bolestima, ako je to tako naivno, ko je lud u svemu ovome?

    Odgovori
  2. Ovaj čovek misli da je pametniji od nevakcinisanih lekara. Kao on je "struka" a oni nisu, ili šta je već problem?!

    Odgovori

Ostavite komentar