“Kriza u Republici Srpskoj može preći u RAT”: Evo šta bi bio spasonosni POTEZ sa Srbe

Odnosi u BiH nikad uzavreliji od potpisivanja Dejtona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Objekltiv.rs,Wikipedia

Trenutna atmosfera u BiH je najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtona, ali Republika Srpska neće ostati bez podrške Srbije.

Ovako je predsednik Aleksandar Vučić opisao posledice katastrofalne odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom se u krivični zakon uvodi zabrana i kažnjavanje negiranja genocida, zbog čega su se vlasti RS odlučile za blokadu svih institucija BiH dok se skandalozno rešenje ne povuče.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vučić je rekao da Beograd s pažnjom prati događaje i u Sarajevu i Banjaluci, uz ocenu da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

– Ne ulazim u sve mere i kontramere, jer se to dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešteni i pratimo sve, a ono što je izvesno jeste da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije – poručio je juče Vučić.

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Uz konstataciju da se iz Sarajeva javljaju sve oštriji tonovi i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata, na pitanje da li se može izbeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno – naveo je srpski predsednik.

KONKRETNI PREDLOZI

On je dodao i da će uskoro izaći sa konkretnim predlozima kako će Srbija u budućnosti voditi dijalog sa Bošnjacima.

– Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar. Zato ja apelujem na mir, da u narednih pet do deset godina uspostavimo najpre prijateljske, a onda bratske odnose sa Bošnjacima, jer ako to ne učinimo, bićemo krivi i jedni i drugi – poručio je Vučić, dodajući da nikada nije pobedio onaj kome je stranac pomagao u nametanju odluka o Srbima.

Vučić je, komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da zvaničnici RS ne bojkotuju institucije BiH, već su želeli ranije da odu na godišnji odmor, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu suoči sa nečim što se naziva nepodnošljiva lakoća neodgovornosti.

– Iako to suštinski ili cinično nazivate godišnjim odmorom, onda je najbolje da nemam komentar. Plašim se da je situacija mnogo ozbiljnija – istakao je predsednik.

POZIV IZ BEOGRADA

Zategnutu situaciju u BiH komentarisao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je naveo da će Srbi s one strane Drine uvek moći da računaju na pomoć i podršku matice.

– Očekujem da će predsednik Vučić pozvati političke predstavnike Srba iz RS u Beograd, da se vide, da razgovaraju, da zajedno analiziraju sve što se dešava i verujem da će doneti odluke koje su dobre za naš narod, ali i dobre za sve ljude koji žive na ovim prostorima. Ne znam kakvi će biti zaključci ni kada će se to desiti, ali znam jednu stvar – dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, Republika Srpska će uvek imati podršku i pomoć od strane Srbije – izjavio je Vulin.

SPASONOSNI POTEZ

Da su odnosi u BiH nikad uzavreliji još od Dejtona, potvrđuje i analitičar Dževad Galijašević, koji za Objektiv ističe da je Inckova odluka vrhunski primer bahatosti i neodgovornosti.

– Sramota je biti u funkciji takvog odnosa prema državi i glumiti da se narodi i narodni predstavnici nešto pitaju. RS treba da obavesti SB UN o planskom i zloćudnom izazivanju krize, koja može da eskalira u ozbiljan sukob i rat. Intervencija Srbije i jasan zahtev imali bi ozbiljnu težinu zahvaljujući ugledu koji Srbija i njen predsednik danas imaju i na Istoku i na Zapadu. Bio bi to spasonosni potez za Srpsku i najvažniji zahtev za vraćanje u pređašnje stanje u BiH – objašnjava Galijašević.

Piše: Goran Mitrović

BONUS VIDEO

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 28. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar