Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske ZAKAZANA u petak: Novi zakoni kao odgovor za Incka

Pravni timovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će precizirati dva zakonska rešenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Profimedia

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak, 30. jula sa početkom u 12 sati.

Na sednici Kolegijuma NSR danas je odlučeno da će sednica biti zatvorena za javnost.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović je izjavio da je razlog što “niko ne želi da na ovoj temi skuplja političke poene”.

Predložene su dve tačke – izmena Krivičnog zakona RS i donošenje Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH. U pitanju je poslednja odluka Valentina Incka o izmene Krivičnig zakona BiH, a u vezi sa zabranom negiranja genocida.

Pravni timovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas će precizirati dva zakonska rešenja, a okvirno poznat njihov sadržaj.

Potpredsednik NSRS Milan Petković (Ujedinjena Srpska), kazao je da je pravni tim ove stranke u saradnji sa timom SNSD-a, pripremio predlog po hitnom postupku Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika, kojim se kroz dva člana definiše da se neće primenjivati nametnuta odluka Incka, a u vezi sa zabranom negiranja genocida, te drugi član – da nadležni organi u Srpskoj neće sarađivati sa organima na BiH nivou u pogledu njene primene.

Profesorka krivičnog prava i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ivanka Marković rekla je da je predog teksta zakona u skladu sa evropskim principima, zasnovano na sličnim ili istim rešenjima koje imaju države članice Evropske unije.

Govoreći o izmeni Krivčnog zakona RS i „zabrani nazivanja srpskog naroda i Republike Srpske genocidnim”, ona je rekla da ako bi to bilo kršenje slobode govora, „zašto onda zakoni Hrvatske i Slovenije imaju odredbe o povredi ugleda države ili naroda koji žive na toj teritoriji”.

– Zašto bi onda neko nama u Republici Srpskoj osporavao da zaštitimo ugled Srpske – rekla je Marković.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar