Iz celog sveta dolaze na POSAO u Srbiju: Stranci na našim njivama dnevno ZARAĐUJU i 5.000 dinara

Prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini ove godine bilo je registrovano 17.255 sezonskih radnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Dok više od polovine mladih, prema najnovijim istraživanjima, kako je Objektiv već pisao, mesečno ne zarađuje ni dinara, poslodavci koji nude sezonske poslove sve teže dolaze do radne snage, uprkos dobrim uslovima koje nude. I dok je mnogima ispod časti da beru voće ili rade na građevini, sezonci, pre svega iz BiH i Makedonije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Kine, rade u Srbiji za dnevnicu koja ide i preko 4.000 dinara.

Međutim, iako se pretpostavlja da u Srbiji radi oko 80.000 sezonskih radnika, većina ih je i dalje bez ikakve prijave. Prema zvaničnim podacima, u prvoj polovini ove godine bilo je registrovano 17.255 sezonskih radnika, od toga samo 46 stranaca, i to najviše iz Kazahstana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

MONGOLI OTKAZALI ZBOG KORONE

Jedna od onih koja godinama dolazi u Srbiju je i Bugarka Vera Spasovska, kojoj, kako ističe, nijedan posao nije težak.

– Ovde sam već pet godina. Radim sve na njivi i u bašti kod gazde. Kopam, riljam, berem voće, kukuruz, sečem kupus… Sve što treba. Imam stan, hranu i platu. Za sada sam zdrava. A kad mi nije dobro, gazda me odvede kod privatnog lekara, kupi lekove – priča Vera Spasovska iz Bugarske.

Iako zna da može da ostvari staž i zdravstveno osiguranje, kaže da joj to ne treba. Zimi ide kući u Bugarsku.

Proizvođač organske hrane Miro Rajković iz Prilika nadomak Ivanjice kaže da bez stranih radnika ne bi mogao da obavi posao do kraja.

– Imao sam dve grupe koje sam zvao da dođu, jednu iz Mongolije, koju sam tražio, a drugu iz Albanije. Međutim, u Mongoliji je sada problem s koronom, pa radnici nisu mogli da dođu. Ne znam koliko će to trajati, pošto je kod njih tek sada buknula zaraza. Ako budu mogli, doći će, a ovi iz Albanije su došli – kaže Miro.

U ariljskom kraju očekivali su 40 berača iz Indije, međutim, zbog kovida, njihov dolazak je otkazan.

SVI USLOVI ISPUNJENI

U Ministarstvu finansija navode da je procedura prijavljivanja radnika pojednostavljena putem portala i aplikacije i da je ona uvela u legalne tokove 47 odsto sezonskih radnika u poljoprivredi.

– Za godinu i po dana primene novog sistema, poslodavci su angažovali ukupno 37.597 sezonaca i tako doprineli da ostvare pravo na penzijski staž i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu. Rezultat nove procedure je utoliko važniji što je do pre dve godine ugovor imalo svega pet odsto od oko 80.000 sezonaca, koliko se procenjuje da radi u poljoprivredi u Srbiji – navode u ministarstvu.

PETNAEST DANA RADA

Statistika pokazuje da su poljoprivredna gazdinstva sezonske radnike angažovala u proseku na 15 dana, a kompanije na 21. Prosečan broj sezonaca angažovanih na gazdinstvima bio je 46, dok je firmama bilo potrebno u proseku i do 3,5 puta više radnika. Najviše prijavljenih sezonaca bilo je u dobi od 46 do 60 godina, kao i između 18 i 30, navodi se u istraživanju koje je radio NALED.

BRANJE VOĆA – 2.500–5.000

ČUVANJE STOKE – 3.000–4.000

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 27. JUL

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar