Istraživanja pokazuju: Neke sitne, svakodnevne NAVIKE bi mogle da vam skrate ŽIVOT

Možda ih niste ni svesni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Svako od nas ima neke male navike.

A te navike upražnjavamo svakodnevno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, većina nas nije ni svesna koliko su one zapravo nezdrave.

Recimo, da li gledate serije do kasno? I uz to još i grickate nešto?

Upravo ovakve stvari, koje većina nas voli, mogu jako negativno da utiču na zdravlje, pa i da, na kraju, pojedincu skrate život.

Medicinski fakultet u Pensilvaniji je sproveo nekoliko istraživanja koja su pokazala da kasno gledanje serija toliko loše utiče na kvalitet sna, da se povećava nivo hormona stresa kortizila, a upravo on dovodi do porasta šećera u krvi, porasta težine i niza metaboličkih promena koje rezultiraju ozbiljnim bolestima.

Foto: Profimedia/ Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Pored toga, grickanje nekih slanih grickalica povećava i holesterol i trigliceride koji su odgovorni za skupljanje masnog tkiva oko struka i na stomaku, pa može da dođe do razvijanja dijabetesa i bolesti krvnih sudova.

Dobar san bi trebalo da bude prioritet u svim godinama života, a gledanje serija i filmova bi trebalo da se praktikuje tokom dana, odnosno predveče, nakon svih dnevnih obaveza.

Jednoj navici se tokom prošle godine, na sreću, dalo na važnosti, a to je pranje ruku. Međutim, stručnjaci kažu da, i nakon svih upozorenja, još uvek ima mnogo onih koji neadekvatno peru ruke nakon dolaska kući, nakon obavljanja nužde, ili pre jela.

Foto: Profimedia// Wavebreak / Profimedia

Ruke perite sapunom i toplom vodom minimum 20 sekundi, da biste se zaštitili od bakterija i virusa. Čak i ako ste savršeno oprali ruke, grickanje noktiju je jako loša navika. Naime, njome se mogu preneti bakterije koje odlaze u krvotok i može da dođe do ozbiljnih infekcija. Ovu naviku nije jednostavno prekinuti, ali neka vam činjenica da su se neki ljudi, prema zapisima lekara, zbog grickanja noktiju, zarazili sepsom, bude glavna motivacija.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar