OBJEKTIV OTKRIVA

Novo OTKRIĆE zapanjilo sve: Mnogi u Srbiji uzimaju ovaj LEK, a evo i zbog čega

Istraživači u Americi došli su do zaključka da su obe grupe lekova ublažile upale u telu koje često uzrokuju teške ishode po zaražene koronavirusom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanović

Nakon što su američki istraživači dokazali da lekovi za snižavanje holesterola i krvnog pritiska smanjuju smrtnost od koronavirusa, profesor farmakologije na beogradskom Medicinskom fakultetu dr Radan Stojanović kaže za Objektiv da medikamenti iz grupe ACE inhibitora i statini i te kako mogu da poboljšaju kvalitet života kod inficiranih pacijenata.

‒ Statini (simvastatin, pravastatin, rosivastatin) su lekovi koji se koriste za normalizaciju holesterola u krvi, dok su ACE inhibitori (enalapril, kaptopril, ramipril) preparati za regulisanje visokog krvnog pritiska.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Lekari u Srbiji često propisuju uzimanje ovih medikamenata zato što mnogo pacijenata pati od kardiovaskularnih bolesti. Tako da rezultati studije ukazuju na moguće korisne efekte u sprečavanju širenja težeg oblika kovida-19 – objašnjava dr Stojanović.

BOLJE DELUJU LEKOVI ZA HOLESTEROL

Prema američkoj studiji, smanjen rizik od smrti bio je veći kod onih pacijenata koji su uzimali samo statine nego kod pacijenata koji imaju terapiju za snižavanje krvnog pritiska. Takav rezultat je dobijen na osnovu zdravstvenog stanja ispitanika, odnosno inficiranih osoba. Ukoliko imaju neku autoimunu bolest ili produžene bolesti, onda je praćen efekat upotrebe i jednih i drugih lekove određeni vremenski period, pa se, između ostalog, videlo da je holesterol, odnosno njegova visoka referentna vrednost, više u vezi sa kovidom-19 – ističu istraživači u studiji.

Naš sagovornik navodi da u Srbiji postoji mnogo preparata za regulisanje holesterola u krvi i snižavanje povišenog krvnog pritiska, kako na biljnoj bazi, tako i onih koje je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva.

POTREBNA JOŠ DUBLJA ISTRAŽIVANJA

Naš sagovornik ističe da je najvažnije da se nastavi vakcinacija stanovništva dostupnim cepivima protiv koronavirusa, jer , kako tvrdi, potrebna su još veća istraživanja kako bi se lekovi poput statina i za krvni pritisak koristili isključivo za lečenje kovida-19.

‒ Ti medikamenti imaju zaštitnički efekat od kovida-19, ali potrebne su dodatne informacije u kojim dozama dolazi do poboljšanja zdravstvenog stanja inficirane osobe, koliki je stepen zaštite i koji vremenski period treba da se uzima taj lek. Nije sve jednostavno. Ali je dobro znati da pacijenti sa ovim terapijama mogu nesmetano da nastave da je uzimaju ne plašeći se nekih neželjenih dejstava – zaključuje naš sagovornik.

SIGURNA ZAŠTITA

Istraživači u Americi došli su do zaključka da su obe grupe lekova ublažile upale u telu koje često uzrokuju teške ishode po zaražene koronavirusom. ‒ Statini i lekovi koji se koriste za lečenje hipertenzije nisu samo sigurni, već mogu zaštititi obolele od koronavirusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti – istakli su istraživači studije.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar