Šta je NOROVIRUS, koji su simptomi i kako se LEČI? Stručnjaci upozoravaju na širenje ZARAZNE bolesti

Stručnjaci upozoravaju na dalje širenje ovog virusa u narednim mesecima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prema rečima britanskih stručnjaka, ublažavanjem ograničenja za sprečavanje širenja virusa COVID-19, doći će do daljeg širenja norovirusa i povećanja broja novih slučajeva

Šta je norovirus?

Norovirus je infekcija koja uzrokuje simptome poput povraćanja i dijareje, a lako se prenosi kontaktom sa zaraženim ljudima, dodirivanjem kontaminiranih površina ili konzumiranjem kontaminirane hrane ili pića.

– Novi slučajevi ove veoma zarazne bolesti sve su veći u Engleskoj, a neobičan porast, tačnije porast “van sezone”, zabeležen je nakon popuštanja mera kontrole koje su uvedene zbog sprečavanja zaraze virusom COVID-19 – saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Velike Britanije, piše Dailymail.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Profesor Sahir Garbija, zamenik direktora Nacionalne službe za suzbijanje infekcija Instituta za javno zdravlje Velike Britanije, objasnio je da je norovirus, poznat kao “virus zimskog povraćanja”, tokom pandemije bio na nižim nivoima od normalnog, sa manje mogućnosti za širenje.

– Kako su ograničenja ublažena, primetili smo porast slučajeva – dodaje Garbija.

Prema informacijama iz ove zemlje, koncentracija virusa posebno je izražena u centrima za brigu o deci, gde je zabeleženo mnogo više slučajeva nego što se očekivalo za letnju sezonu. Ipak, iako je najveći broj slučajeva zaraze zabeležen kod mlađih pacijenata, porast je primećen i kod pacijenata svih starosnih grupa.

Koji su simptomi norovirusa?

Iznenadna mučnina, povraćanje i dijareja glavni su simptomi ove bolesti, koja se obično manifestuje između 12 i 48 sati nakon izlaganja. Međutim, mogu se javiti i visoka temperatura, bolovi u stomaku i ekstremitetima. Ovi simptomi uglavnom traju jedan do tri dana, a prema rečima stručnjaka, većina pacijenata se potpuno oporavi bez lečenja. Međutim, kod novorođenčadi i starijih pacijenata povraćanje i dijareja mogu prouzrokovati ozbiljnu dehidrataciju, što može zahtevati medicinsku interveciju.

– Ne vraćajte se na posao i nemojte slati decu u školu sve do 48 sati nakon nestanka simptoma – savetuje Garbija.

Kako sprečiti infekciju?

Kao i kod koronavirusa, pranje ruku je od velikog značaja za sprečavanje širenja norovirusa. Preporučuje se da se uzme u obzir i činjenica da, za razliku od koronavirusa, alkoholni gelovi nisu od koristi, pa je bolje koristiti sapun i vodu. Pored toga, preporučuje se čišćenje kuće, korišćenje rukavica za jednokratnu upotrebu i rastvor sredstva za dezinfekciju i vode za čišćenje površina koje mogu biti kontaminirane, posebno u zajedničkim prostorijama poput toaleta i kuhinja. Takođe, preporučljivo je pranje posteljine na visokim temperaturama. Imajte na umu da je, ako ste bolesni, neophodno izbegavati pripremanje hrane za druge ljude, jer postoji veliki rizik od širenja zaraze.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar