Nevreme PARALISALO Srbiju: Reke teku ulicama Beograda, grad prekrio Novi Sad i Vladičin Han (VIDEO)

Većina delova zemlje je na udaru olujnog ciklona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/Printscreen

Jako nevreme paralisalo je danas Srbiju. Na udaru su bili mnogi delovi zemlje.

Nevreme je zahvatilo područje Vladičinog Hana, a palo je toliko grada da je tlo skoro potpuno belo.

Put ka Vladičinom Hanu bio je kao usred zime. Kolovoz je bio prekriven ledom, a vozila su proklizavala tokom vožnje preko velike količine napadalog grada, preteći da izlete sa puta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nevreme je oborilo stabla, polomilo crepove na objektima, a zaustavljen je i saobraćaj. U mestu Lepenica je pao grad veličine jajeta. Još nije poznato koliku je štetu nevreme nanelo usevima.

Reke teku ulicama Beograda

Nevreme praćeno jakim pljuskom, grmljavinom i sitnim gradom, popodne je pogodilo i glavni grad. Jedno od prestoničkih naselja koje je najteže pogođeno pljuskom je Veljko Vlahović, a kako se navodi na društvenim mrežama, poplavljeno je oko 20 kuća.

Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, saobraćaj na beogradskim ulicama se odvija usporeno, budući da su ulice poplavile. Tako je na jednom od njih zabeleženo kako se autobus gradskog prevoza probija kroz vodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@mojbeograd_rezerva)

Kako je RHMZ ranije upozorio, na području Beograda se očekivala pojava kratkog pljuska, međutim, nevreme je potrajalo.

– Na jugoistoku, jugu i zapadu Srbije, kao i u Bačkoj u naredna dva sata nestabilno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada. Na teritoriji Beograda kratkotrajan pljusak sa grmljavinom – navodi se na sajtu RHMZ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@mojbeograd_rezerva)

Vanredna situacija ne delu opštine Petrovac na Mlavi

Na delu teritorije opštine Petrovac na Mlavi danas je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, objavljeno je na zvaničnom internet sajtu te opštine.

Štab za vanredne situacije na osnovu analize trenutne situacije na delu područja opštine ugroženom opasnošću izazvanom obilnom kišom u periodu 17. i 18. jula predlaže predsedniku opštine da donese odluku o proglašenju vanredne situacije u naseljima Dobrinje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur i Burovac, koja stupa na snagu 18. jula, navodi se u zaključku Štaba.

Veliko nevreme zahvatilo je i Veliku Planu, u kojoj se niz ulice slivala bujica vode.

Dodaje se da su obilne kiše u ovim naseljima izazvale bujične vode, slično kao 2018. godine.

“U samom Busuru, odnosno jezeru došlo je do kontrolisanog prelivanja brane, gde je višak vode sa nje odveden kanalima nizvodno. Nedavnom izgradnjom nove prelivne brane i kaskada na bujičnim potocima koji dolaze sa obližnjih brda, potpuno je umanjena opasnost od većih poplava i šteta”, piše se u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi.

Dodaje se da je zbog izlivanja reke Busur i bujičnih potoka saobraćaj na regionalnim putevima u selima Tabanovac, Dobrinje i Burovac neko vreme bio u prekidu.

Oluja u Novom Sadu uništava fasade i čupa drveće

Jako nevreme praćeno gradom, grmljavinom i jakim olujnim nevremenom pogodilo je rubne delove Novog Sada, a najgore je bilo u šajkaškom delu okruga, kao i na sremskom delu grada oko Beočina i Banoštora, javlja NSuživo.

Nevreme je naročito pogodilo Mošorin, dok su u Kaću i Budisavi morali da intervenišu vatrogasci budući da je oluja čupala drveće i bandere.

Ulice Mošorina bele su od leda, a grad veličine lešnika, padao je i u Kovilju, Beočinu, Banoštoru i Futogu. Neke od fasada kuća su oštećena, a naneta je i velika šteta naneta u usevima. U Budisavi je palo drvo u dvorištu osnovne škole.

Centralne delove Novog Sada pogodili su jaki pljuskovi, ali nije bilo grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Usporen saobraćaj kod Bele Palanke

Na auto-putu E-80, u zoni petlje Bela Palanka, saobraćaj se odvija usporeno, preticajnom saobraćajnom trakom, dok su zbog izlivanja vode na kolovoz za saobraćaj zatvorene vozna i zaustavna saobraćajna traka, saopštilo je večeras JP “Putevi Srbije”.

Pomenuta deonica je obezbeđena adekvatnom signalizacijom. Ekipe su na terenu.

Na putu Bela Palanka-Pirot zapad, zbog obilnih padavina došlo je do odrona. Saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, jednom kolovoznom trakom.

Novo upozornje RHMZ-a

RHMZ upozorio je na nadolazeće nevreme.

– U narednih sat do dva vremena na celoj teritoriji Beograda, na području opština Smederevo i Požarevac, u oblasti Kolubarskog i Zapadno-Bačkog okruga jaki plјuskovi, grmlјavina i jak i olujni vetar, uz lokalnu pojavu grada. Oblačnost se premešta dalјe na severozapad ka Mačvanskom okrugu, južnom Banatu i Slavoniji.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar