Da se nikad ne zaboravi: Obeležena godišnjica ubistava 36 srpskih civila u Orahovcu (FOTO)

U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Facebook

Parastosom u Velikoj Hoči danas je obeležena 23. godišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac. Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodica, rođaci, prijatelji. U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba.

Noseći vence, cveće i fotografije ubijenih i kidnapovanih Srba iz Zočišta, Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Bratotina, okupljeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja postradalim Srbima, gde je i održan parastos.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– 23 godine nekima je prošlo kao tren, a drugima su ipak bile duge kao život ceo i mučne jer su prošle u bolu, strepnji, čekanjima, strahu, neizvesnosti, pitanjima bez odgovora, ili sa odgovorima koji se kao mač zabadaju u srce koje iznova krvari i boli. I da hoćemo da zaboravimo ne možemo – kazala je danas iz Velike Hoče Olivera Radić.

– Ovo što ovde danas vidimo to je naša slika, to je naš dokaz da je u opštini Orahovac na današnji dan se desilo nešto što od nas niko nije očekivao – poručio je Negovan Mavrić.

Povodom današnjeg parastosa oglasio se iguman Sava Janjić, na društvenoj mreži Fejsbuk.

– U Velikoj Hoči pored Orahovca danas je odslužen parastos za 36 srpskih civila koje su kosovski albanski ekstremisti (OVK) kidnapovali i ubili u julu 1998. godine. Njihovi ostaci su kasnije pronađeni u jami Volujak kod Kline – poručio je iguman manastira Visoki Dečani.

Parastosu u Velikoj Hoči, trebalo je da prisustvuje i Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestale. Međutim, kako je potvrdio za medije, pripadnici Kosovske policije, bez ikakvog obrazloženja, zabranili su njemu i celoj delegaciji iz Beograda, da uđu na Kosovo.

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM obeležilo je ovu godišnjiicu, a venac na spomen ploču “Za nezaborav” položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

– Za nezaborav, da se nikada ne ponovi – poručio je Petković na Instagramu.

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: KoSSev

Komentari (1)

Ostavite komentar