Mleko LOŠEG KVALITETA i dalje u srpskim prodavnicama: Mame kupce niskom cenom – otkrivamo da li je ŠTETNO

Litar svežeg mleka prodavao se po 59,99 dinara, a dugotrajno 74, 99 dinara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Maša Banđur

Uvoz i prodaja mleka robne marke „Pilos” mlekare „MI 99” iz Gradačca u Bosni i Hercegovini od juče je zabranjena, ali mnoge radnje ovu odluku ne poštuju, u šta smo se uverili obišavši prodavnice u Beogradu.

Povlačenje je učinjeno, kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, zbog neodgovarajućeg kvaliteta. Ovaj veliki proizvođač iz BiH skidao je više kajmaka nego što je navodio u deklaraciji. Tokom jučerašnjeg obilaska, mleko „Pilos” je i dalje bilo u rafovima velikih beogradskih trgovina, kao na primer, u „Lidlu”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rsv

Niska cena i dalje je mamila već nasamarene kupce. Litar svežeg mleka prodavao se po 59,99 dinara, a dugotrajno 74, 99 dinara. Svako bi logički mogao da zaključi da za taj novac može da se kupi samo litar i po obične vode, ali potrošači sa niskim standardom o tome ne razmišljaju. Ne bi ni trebali jer ovo mleko ima deklaraciju na kojoj piše koliko sadrži mlečne masti.

MANJE MLEČNE MASTI

– Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da kvalitet mleka nije odgovarajući i zabranili njegov uvoz. Naša laboratorija je utvrdila da, naročito u pogledu mlečnih masti, ono što je u mleku ne odgovara onome što piše na deklaraciji, jer nema 2,8 odsto mlečne masti, nego mnogo manje – precizirao je Nedimović. Ministar poljoprivrede je naveo da će zabrana biti proširena.

– Mlekara iz Gradačca je ozbiljan izvoznik mleka u Srbiju i ono se nalazi najčešće u velikim trgovinskim lancima, na primer u „Lidlu”, a mislim da ga ima i u „Merkatoru” i nekim drugim trgovinama. Zabrana uvoza ne odnosi se samo na mleko, već i na druge mlečne proizvode ovog proizvođača, a količine koje se već nalaze u našoj zemlji staviće će se pod zabranu prodaje – naglasio je Nedimović. On je naveo da mleko tog proizvođača ne sadrži ništa što bi bilo štetno po zdravlje, pa oni koji su ga konzumirali ne moraju da se plaše.

OD JEDNOG LITRA NAPRAVE TRI

Prema rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, učinjen je veliki korak u kontroli prehrambenih proizvoda, pre svega jedne od osnovnih životnih namirnica i glavne namirnice u ishrani dece.

– Kontrola mleka je značajan korak, jer na tržištu imamo veliki broj proizvođača, koji prodaju i dobre i loše proizvode. Neki veliki, kao ova mlekara iz BiH, nudi i povoljnije cene, pa se potrošači vrlo često povedu za tim, ne znajući da kupuju mačku u džaku. Procenat mlečne masti je jedan od najvažnijih sastojaka mleka, zbog toga je na ambalaži i naznačen upadljivom brojkom. Šta je u pakovanju, to je druga priča – ističe Papović. On smatra da neki proizvođači mleko razblažuju, pa tako od litra, dodajući vodu, naprave tri.

KONTROLA ZA SVU HRANU

– Mora se kontrolisati svaki proizvođač. Za naše proizvode koje plasiramo u inostranstvu traži se dlaka u jajetu. Veoma je važno da kroz sito prođu proizvođači hrane. Bilo bi dobro kada bi bilo sredstava da organizacije potrošača nezavisno rade proveru kvaliteta proizvoda. To bi znatno uticalo na proizvođače da ispoštuju svoje deklaracije – ističe Papović. On smatra da je sada mnogo lakše kontrolisati pre svega hranu, jer imamo dve laboratorije, u Batajnici i u Novom Sadu.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 17. JUL

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar