Krvna zrnca iz izmeta UBLAŽAVAJU kovid: Dr Perišić za Objektiv o transplataciji fekalija u lečenju korone

Naš sagovornik objašnjava da je imunoterapija fekalijama primenjivana i na mališane koji boluju od autizma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Facebook

Lekovi na bazi ljudskog izmeta, ali i njegova transplantacija, pravi su hit u svetu, a čuveni srpski gastroenterolog dr Vojislav Perišić, koji je i sam obavio nekoliko ovakvih intervencija, za Objektiv navodi na koji način ova terapija pomaže u lečenju kovida-19.

– Ljudski izmet potpuno zdrave osobe se analizira, a potom se izdvajaju patogene bakterije, onda se crvena krvna zrnca iz izmeta specijalnim instrumentom unose u debelo crevo. To se radi da bi se nadoknadile dobre bakterije koje fale u organizmu, i to su uglavnom osobe koje imaju urođene zdravstvene probleme. Ovakva terapija može i te kako ublažiti infekciju kovid-19, ali ne može je potpuno izlečiti. U Japanu sam obavljao niz ovakvih terapija, čiji je cilj poboljšanje imunosistema. Video se napredak i kod mališana koji boluju od autizma, naravno, nisu se deca 100 odsto oporavila, ali su dobro odreagovala na ovu terapiju – kaže gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

AKO STE PRELEŽALI, A NEMATE ANTITELA

Naš sagovornik objašnjava da je imunoterapija fekalijama primenjivana i na mališane koji boluju od autizma, a da su rezultati impozantni. Naš sagovornik navodi da svi oni koji nemaju antitela nakon preležanog kovida-19, zapravo imaju naivni imunitet, koji je onemogućio prodiranje virusa u krvne sudove.

– To je imunitet koji nije građen adekvatnom ishranom, pa su antitela izostala. Zbog pojave delta soja koronavirusa, pacijenti moraju da pospeše svoj imunitet. Ipak, samo neki vitamini pojačavaju naivni imunitet, a među njima najznačajniji su vitamin A i vitamin D. Naivni imunitet ne dozvoljava da korona prođe u dublje slojeve. Ako prođe, a do toga najčešće dolazi, onda nastupa adaptivni imunitet i to je burna reakcija poznata kao citokinska oluja. To su u stvari simptomi koje osećamo, kao što su temperatura, groznica, bolovi u mišićima, kašalj, proliv, pneumonija – ističe dr Perišić.

Ostatak ove priče čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar