“Svi prijatelji imaju telefon, hoću i ja”: Kako da reagujete ako vam DETE traži da mu kupite MOBILNI?

Posledice upotrebe mobilnog telefona od ranog detinjstva su brojne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TONO BALAGUER / Panthermedia / Profimedia

Gotovo na svakom koraku možemo videti decu sa telefonima.

Uglavnom su deca ta koja od malih nogu mole svoje roditelje da im kupe prvi telefon.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neki ljudi to prihvataju, dok deci najnovija tehnologija postaje sastavni deo života.

Iako se čine kao dobar izbor zabave, telefoni nisu igračke i zbog toga bi roditelji trebalo da budu oprezni.

Najpre zbog toga što društvene mreže i aplikacije za slanje poruka mogu biti opasne za decu. Iako roditelji često misle da svojim prisustvom mogu da iskontrolišu upotrebu uređaja, to nije dovoljno.

Foto: Fabrice Michaudeau / Panthermedia / Profimedia

Problemi sa kojima se deca koja koriste telefon od ranog detinjstva susreću su brojni. U neke od njih spadaju problemi sa pamćenjem, zakasnelo učenje, problem pažnje, nedostatak samokontrole, zavisnost od tehnologije, problemi sa spavanjem.

Mobilni ne mogu da zamene klasične igračke

Telefoni ne mogu zameniti tradicionalne igračke, poput plastičnih automobila, lutki, plišanih igračaka, kockica za slaganje ili bilo čega drugog što pomaže deci da razviju maštu i veštine učenja. Deca treba da se igraju sa drugom decom što više, sa svojim roditeljima i kućnim ljubimcima. Naravno, to ne znači da povremeno ne mogu koristiti telefon, ali čak i kad to čine, roditelji treba da ih nadgledaju i da ograniče vreme korišćenja uređaja.

Da li je telefon potreban deci?

Svakim danom sve više dece od roditelja traži da im kupe mobilni, a odgovor na pitanja zašto im to treba, u većini slučajeva je “jer ga ima i neki njihov prijatelj ili prijateljica”.

Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Zapitajte se zašto bi sedmogodišnjem detetu bio potreban telefon? Ako ga ima, roditelj ne može da kontroliše njegovu upotrebu 24 sata dnevno. U ovom slučaju bi deca imala potpunu slobodu, a u tom uzrastu još nemaju samokontrolu.

Šta možete da učinite ako vam dete traži mobilni?

Kad vam dete traži telefon, morate mu dati do znanja da to nije igračka i da prijatelj ili prijateljica koji ga imaju nisu bolji od njega. Ponekad trendovi nisu pozitivni i vode do niza određenih problema. Mnogo puta roditelji koriste telefone kao resurs za smirivanje svoje dece, ali trebalo bi da shvate da to deluje samo na trenutak, kao i da nije vredno posledica koje se mogu razviti korištenjem tehnologije u ranom uzrastu. Zbog toga, stručnjaci savetuju da sa telefonima treba pričekati dok deca ne postanu dovoljno zrela i odgovorna kako bi ih mogla pravilno koristiti.

Svaki roditelj ima pravo da odgaja svoju decu onako kako misli da je najbolje, stoga možete kupiti svom detetu šta god želite. Međutim, važno je razumeti razlike i biti svestan mogućih posledica koje mogu biti povezane sa upotrebom telefona.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar