Obratite pažnju! MAJSTOR odao tajnu: Računi za struju će vam se duplo SMANJITI uz ova pravila

Obratite pažnju na ove stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Računi za struju često zadaju glavobolje, ali ovaj serviser je odao tajnu kako da ih duplo smanjite. Visoke temperature nas primoravaju da često uključujemo klime i razne rashladne uređaje i time povećavamo račune za struju.

Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova, zbog čega na njih treba da obratite posebnu pažnju, ističe serviser.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri odsto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi, piše Srbija Danas.

Otkrivamo vam 5 korisnih trikova za manju potrošnju električne energije:

Proverite sve svoje prozore i vrata. Čak i kroz najmanje pukotine može da se izgubi toplota.

Smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani. I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa…

Zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

Kad god možete, obroke kuvajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput nedeljno.

Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primer, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Srbija Danas

Komentari (3)

  1. Znam elektricara koji je sebi i te kako smanji racun za struju. Kako se doselio u nasu zgradu, tako su nama (sprat iznad njega) i komsiji (sprat ispod njega), porasli racuni. Prijavljivali, menjali su brojila, proverili sve uredjaje, nasa potrosnja je ostala ista. Pogasimo sve potrosace, brojilo i dalje vrti, naravno, niko nema objasnjenje, a racuni i dalje duplo veci.

    Odgovori
  2. Neke stvari u redu, ali da uključujem šporet 1 do 2 puta nedeljno, svašta. Nemam klimu, perem veš oko 3 puta nedeljno po jeftinoj struji na 40 stepeni uglavnom ( ima nas 5 u kući), kuvamo svaki dan, peglam retko, samo ono što baš mora, uključen mi bojler stalno ( probala sam da ga isključujem preko dana, a onda se desi da zaboravim da ga uključim uveče, ili nestane tople vode kad nam treba, a i čula sam da manje troši struje tako kad je stalno uključen, jer samo troši struju na dogrevanje) Šta ću, kupati se mora :) . Prošle godine ga i čistila, mnogo bilo kamenca. Nemam mašinu za pranje sudova. Sve u svemu, račun mi malo ispod 6000 din. A neki mi pričaju, kako imaju i mašinu za sudove, i klimu i sve ostalo kao ja, kuvaju svaki dan, račun im bude mnogo manji, 3 - 4000. Kako?! Čak i kad se greju na TA peć zimi , račun im bude oko 7000. Čak sam jednom sve isključila i otišla da vidim "vrti" li strujomer ,rekoh da se nije još neko prikačio na njega i ništa, ne vrti. Nemam pojma, onaj stari strujomer je u pitanju. Ne znam da li da ga menjam, da nije do njega.

    Odgovori

Ostavite komentar