TROPSKI TALAS

Kako “preživeti” na PLUS 40? Srbija na udaru PAKLENOG talasa, ovo su SAVETI lekara šta treba da radite

Iz Hitne pomoći navode da bi građani trebalo da izbegavaju boravak na otvorenom od 10 od 17 časova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Vlada Sporcic

Naredna tri dana naš region će ponovo biti najtopliji u Evropi, sa indeksom UV zračenja koji će u celoj Srbiji biti u kategoriji ,”veoma opasna pojava”.

Temperature će dostizati i 40 podeljak, a nakon kratkotrajnog pljuska u nedelju, vrelo vreme nas očekuje i sledeće nedelje, zbog čega lekari za Objektiv apeluju na oprez. Prema rečima stručnjaka, vrućine najviše problema zadaju trudnicama, starijima i bebama, pa je upravo njima najviše potrebna pažnja da bi lakše podneli vremenske prilike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U DRUGOM STANJU

Teške noge, otečena stopala i vrtoglavica samo su neke od tipičnih letnjih tegoba kod trudnica, a ginekolog dr Katarina Jeremić za Objektiv deli nekoliko spasonosnih saveta.

‒ Najbolji način da smanjite oticanje ruku i nogu jeste da povećate unos tečnosti. Čim ustanete, popijte dve čaše vode, a tokom dana najmanje dve litre. Lezite na pod, a noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osetićete kako težina u nogama nestaje.

‒ Bitno je da se osvežite, oslobodite osećaja težine u nogama i bolova u leđima. Dok plivate, voda masira telo, podstiče cirkulaciju i popravlja disanje. Plivanje je preporučeno pre i posle najtoplijeg dela dana.

‒ Ako ne uspete noću da odspavate najmanje osam sati, onda to nadoknadite tokom dana, ali ne na suncu, već u debeloj hladovini. Kada je vruće, znojenje u području genitalija se povećava, pa dolazi do ojedanja, pojačanog vaginalnog sekreta i peckanja. Obavezno nosite gaćice od čistog pamuka.

‒ Za vrućine se preporučuje lagana hrana i što više voća i povrća. To je za trudnice obavezno, kao i pravilo da treba jesti malo, ali često. ‒ Ako su vam uveče stopala otečena i bolna, pripremite im kupku.

TREĆE DOBA

Iz Hitne pomoći navode da bi građani trebalo da izbegavaju boravak na otvorenom od 10 od 17 časova, a naročito hronični bolesnici i stariji. Takođe, apeluju na starije da prate i sledeće smernice:

‒ Unose dovoljne količine tečnosti, i to najviše vode, a izbegavaju alkohol, jako zaslađene i gazirane sokove.

‒ Lagano se hrane, sa više svežeg voća i povrća, a izbegavaju masnu i začinjenu hrane.

‒ Odeća treba da bude od prirodnih materijala, svetlijih boja, komotna, a glavu treba pokrivati šeširima ili kapama sa većim obodom svetlijih boja.

‒ Za pacijente koji leče neku hroničnu bolest veoma je važno da redovno koriste svoje lekove onako kako su propisani.

NAJMLAĐI

Pedijatri navode da bebe u prvoj godini nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju, pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tela spoljašnjim uslovima. Bebine ruke i stopala su uvek hladna, a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu. Iz ovih razloga lekari navode da pratite sledeće korake u nezi bebe na vrućinama:

‒ Bebino telo ne sme da bude znojavo i pretoplo kada ga dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i vaša ruka.

‒ Raskomotite bebu, a pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljni kada su napolju visoke temperature.

‒ Obavezni su šeširići za vreme koje beba provede na suncu. Beba može da bude izložena sunčevim zracima ujutru do 10:30- 11 č i popodne posle 17 č.

‒ Treba da bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom, u prvoj godini taj faktor treba da bude SPF 30, bebu treba češće mazati. ‒ Bebi treba ponuditi i vodu posle obroka kada su visoke temperature. Takođe, treba joj češće menjati pelene.

‒ Klima-uređaj treba podesiti da razlika spoljne i unutrašnje temperature ne bude više 5-7 stepeni. Kada se izlazi, klimu treba ugasiti desetak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao.

Kako se rashlađujete? 

ROZINA STANKOVIĆ (79), PENZIONERKA

– Decenijama sam živela u Štutgartu i nikada nije bilo ovako toplo. Krećem se jer imam mnogo obaveza, ali nigde ne idem bez flašice sa vodom i uvek nosim lepezu. Zbog alergija nemam klimu u kući, ali mi i ventilator dobro dođe. Popijem i po šest litara vode za dan i po.

RADISLAV ERKIĆ (75), PENZIONER

– U dvorištu sam postavio improvizovani tuš, pa kada mi je mnogo vruće, samo stanem ispod. Izbegavam da u podne idem po gradu, a kada moram, obavezno nosim vodu i samo se umivam i polivam.

SARA NIKOLIĆ (21), VIDEO-MONTAŽER

– Imam pauzu na poslu od 12 do 16 časova, a to vreme iskoristim da odem na bazen sa kolegama. Jednostavno je to jedini način da se rashladimo napolju.

NENAD ANTIĆ (60), ČUVAR

– Nije problem ni u vrućini, ni u izduvnim gasovma, koliko u nedostatku drveća koje pravi hlad. Imam termostat na terasi i kada objave da će najviša dnevna temperatura biti 35 stepeni, uglavnom omanu. Juče sam baš kontrolisao i bilo je 45 stepeni u 12 sati.

LJILJANA PETKOVIĆ (72), PENZIONERKA

– Ovo je pakao od rane zore. Kada ustanem ujutru i izađem na terasu da pijem kafu, samo kratko mogu da sedim jer sunce prži od jutra. Adekvatno se obučem, izlazim samo kada je nešto neophodno i obavezno nosim šešir na glavi.

DRAGOJLO DIMITRIJEVIĆ (22), PICA-MAJSTOR

– Pošto radim pored peći, malo sam i navikao na toplotu. Na poslu immo mogućnost da neograničeno jedemo sladoled, pa se time hladim, a kada idem gradskim prevozom u kome nema klime, kupio sam kod Kineza onaj mali ventilator što se priključi na telefon, pa mi on donekle pomogne.

PIŠE: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 08. JUL

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar