OBJEKTIV OTKRIVA

“Debelom” stalo srce u samici: Umro ubica Ratka Đokića koji je optužio Mila Đukanovića za ŠVERC CIGARETA

Neposredan uzrok smrti zasad nije saopšten, ali pretpostavlja se da se radi o srčanom udaru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS/Expressen Christian Ornberg

Vest da je Nenad Mišović (49) zvani Debeli, koji je služio doživotnu kaznu zatvora za ubistvo Ratka Đokića 2003. godine, umro u švedskom zatvoru Saltvik, prostrujala je juče Balkanom.

Neposredan uzrok smrti zasad nije saopšten, ali pretpostavlja se da se radi o srčanom udaru.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mišović se zbog statusa opasne osobe nalazio neprestano pod budnim okom, i uhom, zatvorskih čuvara i pripadnika specijalnih jedinica. Zatvor Saltvik u Harnosandu izgrađen je 2011. i opremljen najboljom elektronskom i mehaničkom opremom. Svi u zatvoru, i zaposleni i osuđenici, pod neprestanim su video-nadzorom.

POD BUDNIM OKOM ČUVARA

– Sve nas osuđenike uprava zatvora prisluškuje. Uslovi u ćelijama su dobri, ali to ne umanjuje psihološke tegobe zatvorenika, jer su debeli zidovi, vrata i samoća naši najveći neprijatelji. Švedska mi je oduzela slobodu, ali me i obeležila kao kriminalca. Živim u totalnoj izolaciji. Drže me u samici. Ne proslavljam Božić, Vaskrs, Novu godinu, pa ni svoj rođendan – ispričao je u jednom intervjuu Mišović. Ovaj rođeni Aranđelovčanin sa švedskim papirima za učešće u ubistvu Đokića osuđen je 2005. godine. Dve godine kasnije, u intervjuu za jednu stokholmsku televiziju imenovao je Radeta Kotura kao naručioca ubistva, a Vlada Nikčevića i Slavka Miloševića kao direktne izvršioce. Obojica su, kako je tada tvrdio, zbog ubistva Đokića doputovala iz Crne Gore.

– Kotur mi je rekao da ima posao za mene – da ubijem Ratka Đokića, jer mu je smetao u njegovom poslovanju s automatima – ispričao je švedskim novinarima svojevremeno Mišović, koji je 2002. radio u obezbeđenju Radeta Kotura, trgovca poker-mašinama u Švedskoj, kom je Đokić postao konkurent u poslu. Prema Mišovićevim rečima, odbio je.

– Odgovorio sam da mogu da ga štitim, ali da ne ubijam ljude. Znao sam sve o pripremi te likvidacije. Znao sam da je Kotur našao druge ljude koje je angažovao da ubiju Đokića, ali lično nisam učestvovao u ubistvu – istakao je Mišović.

ŽRTVA SAM NAMEŠTALJKE

I pre pet godina je tvrdio da su ga Šveđani bez ikakvih dokaza osudili na doživotnu robiju za taj zločin, da njegov DNK nije nađen ni u automobilu koji su koristile ubice, ni na oružju. Tvrdio je da je žrtva mafijaške i policijske nameštaljke.

– Švedsko pravosuđe je meni sve podmetnulo, jer protiv Radeta Kotura nisu imali dokaze. Kako su dvojica likvidatora pobegla u Srbiju i Crnu Goru, Švedskoj je hitno bio potreban krivac za ubistvo Đokića. Mene kao krivca policiji su prijavili njihovi doušnici iz srpskog podzemlja u Švedskoj – ubeđen je bio Mišović, koji je 2002. radio u Koturovom obezbeđenju.

Foto:Profimedia/ Savo PRELEVIC / AFP /

OPTUŽBE NA MILOV RAČUN

Ratko Đokić odselio se krajem devedesetih iz Crne Gore u Švedsku, a njegovo ime je široj javnosti postalo poznato kada je, tokom famozne „duvanske afere”, u jednom hrvatskom nedeljniku prozvao Mila Đukanovića za umešanost u internacionalni šverc cigareta. Od te 2001. godine, Đokić nije dolazio u Crnu Goru, gde je imao kuću i porodicu. Ubijen je dve godine kasnije, nasred ulice u Stokholmu.

Za šverc duvana preko Jadrana i mafijaško udruživanje u januaru 2019. optužbi su u Crnoj Gori oslobođeni Branislav Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljanin Andrija Drašković. Među optuženima je bio i Brano Mićunović, protiv koga je postupak obustavljen zbog zastarelosti, kao i u slučaju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. U Italiji su istražni organi u Bariju vodili postupak o švercu cigareta preko Jadrana iz Crne Gore do Italije od 1994. do 2002. i na spisku osumnjičenih nalazilo se petnaest imena iz Crne Gore, na čelu sa Đukanovićem.

NOVAC NOŠEN NA KIPAR

Kao najsnažniji argument za pomeranje Đukanovića sa vlasti, potezana je „duvanska afera”. Tvrdilo se da su se Đukanović, njegovi kumovi, prijatelji i bliski saradnici enormno obogatili na švercu cigareta. Đukanović je bezbroj puta na konferencijama za novinare, ali i na zvaničnim skupovima u Skupštini Crne Gore ponavljao da je reč o legalnom tranzitnom poslu cigareta kroz Crnu Goru, uveravajući da je novac od tog posla punio budžet u vreme međunarodnih sankcija.

Bio je to period kada je i njegov ministar finansija poslanicima priznao da se novac od cigareta iznosio na Kipar, poručivši im da nikada neće znati koliko i na kom žiro računu. Kada se nakratko iselio iz premijerskog kabineta, Đukanović je sredinom 2008. otputovao u Bari, poručivši da to čini svojom voljom i na lični zahtev, kako bi nadležnim italijanskim organima predočio istinu u vezi sa dugogodišnjom istragom koja se u toj zemlji vodi protiv njega.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 3. i 4. JUL

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar