Jastuk je izuzetno važan za miran san: Evo kako da izaberete NAJBOLJI za sebe

Sve zavisi od dve stvari

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/gpointstudio

Jastuk ima veliku ulogu u održavanju mirnog sna.

Na kakvom vi spavate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I da li znate kako da izaberete najbolji za vas?

Biranje pravog jastuka zavisi od dva faktora – zdravstvenog stanja i načina na koji spavate.

Međutim, ne postoji samo jedan savršen jastuk, već je svaki dobar za nešto. Takođe, ne postoji ni univerzalna veličina jastuka, ali postoje stvari koje možete da uzmete u obzir.

Način na koji spavamo utiče na bezbroj stanja sa kojima se mnogi od nas suočavaju, od problema sa sinusima, vrtoglavice i problema sa želudačnom kiselinom. Ako imate apneju za vreme spavanja i koristite pomagalo za disanje, jastuk koji koristite takođe može da utiče na vašu masku i da sprečiti dotok vazduha – posebno ako spavate na boku.

Foto: Freepik/cookie_studio

Razumevanje vaših zdravstvenih stanja prvi je korak do pronalaska jastuka koji vam najbolje odgovara i koji će vam pružiti kvalitetan san.

Navike poput spavanja na leđima, boku i stomaku zahtevaju različite vrste potpore koje su vam potrebne od jastuka.

“Pokušajte da kičmu dovedete u relativno ravan položaj. Svako će to uraditi na svoj način, tako da mu bude prijatno”, objašnjava Matthew O’Rourke, fizikalni terapeut u rehabilitacijskoj bolnici Spaulding u SAD-u.

Foto: Freepik/lookstudio

Ako spavate na leđima
Ljudima koji spavaju na leđima obično je potreban niži i/ili mekši jastuk. Tvrdi jastuci će držati glavu u položaju nagnutom ka napred, opterećujući vrat i disajne ​​puteve. Preporuka je da se ispod kolena stavi jastuk zbog pravilnog poravnanja kičme tokom spavanja.

Ako spavate na boku
Ljudima koji spavaju na boku potreban je čvrst jastuk, onaj koji podupire vrat, tako da ostane u nivou sa ramenima. Razmislite i o stavljanju malog jastuka između nogu da biste ste kičmu i vrat doveli u istu ravan dok spavate.

Foto: Freepik/Racool_studio

Ako spavate na stomaku
Ovim spavačima je najgore, jer ovaj položaj stvara napetost u telu.

Preporučuje se tanki ili nikakav jastuk da bi se izbegao napor u području vrata i leđa. Postavljanje jastuka ispod područja karlice bi moglo da pomogne u ublažavanju dela stresa na vratu i leđima.

“Tip jastuka koji odaberete je stvar ličnih želja i potreba, ali pokušajte da ih uskladite sa svojim navikama spavanja. Na primer, ja volim pahuljaste jastuke, ali sam svestan da spavam na boku i da mi je za zdravlje bolje da nabavim tvrđi kockasti jastuk”, objašnjava.Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar