Stvaraju nedoumice kod porodilja: 10 najčešćih pitanja koje majke imaju POSLE porođaja

Ovo su najčešće brige majki novorođenčeta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/shurkin_son

Tokom trudnoće ste se sigurno na različite načine informisali o samom porođaju.

Međutim, nije isključeno da su vam mnoge stvari ostale nejasne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sasvim je normalno da vam se bezbroj pitanja mota po glavi, pogotovo ako se prvi put susrećete sa rađanjem deteta i odgajanjem.

Ovo su neka od najčešćih pitanja koja su zanimala roditelje nakon porođaja, a pogotovo mame.

1. Da li će bebina glava uvek biti istog oblika kao sada?

Anatomija kaže da se lobanja sastoji od delova koji se pomeraju kako bi beba mogla da prođe u toku porođaja. To znači da je oblik bebine glave privremen. Možda vam deluje da vaša beba ima neobičan oblik glave, ali nakon nedelju do dve dana, njena glavica će poprimiti lepši oblik. To nije nešto oko čega treba da se brinete.

Foto: Freepik/user18526052

2. Šta ako nisam dobila ocenu 10 na porođaju?

Ocena na porođaju nema veze sa kasnijim zdravljem deteta, te stoga ne treba da brinete ako je beba dobila nižu ocenu. Odmah nakon porođaja, medicinsko osoblje proverava bebino disanje, rad srca, mišićni tonus, reflekse, boju kože – svaka od ovih stavki nosi 0, 1 ili 2 boda, u zavisnosti od stanja bebe. Sve ocene preko sedmice se smatraju normalnim, a ispod toga to zahteva medicinsku pažnju.

3. Zašto treba da stavljam bebu na grudi kada nemam mleka?

Upravo zato što se na taj način podstiče stvaranje mleka. Iako nemate mleka, neka beba bude na vašim grudima, regulisaćete joj telesnu temperaturu, a ujedno ćete se obe osećati predivno. Često se dešava da osećaj ispunjenosti koji imate jer ste pored svoje bebe dovede do podsticanja laktacije, odnosno stvaranja mleka.

Foto: Freepik/shurkin_son

4. Koliko krvi je previše nakon porođaja?

Krvarenje nakon porođaja je normalna stvar. Ne treba da se plašite ako na početku imate veliku količinu krvi. Takođe, jače krvarenje je moguće onog trenutka kada počnete da dojite bebu. Svakim danom će biti sve manje krvi, a krvarenje je dobro jer to znači da se materica vraća u svoju prirodnu veličinu.

5. Da li smem da ustanem i prošetam se?

Bez obzira da li ste se porodili carskim rezom ili prirodnim putem, potrebno je neko vreme da dođete sebi. Žene koje su imale porođaj carskim rezom neće moći da se kreću narednih 12 do 18 sati. Isto tako, vaginalni porođaj bez epidurala će na početku zahtevati malu pomoć pri kretanju. Nakon porođaja nastaju promene u kardiovaskularnom sistemu, zbog čega postoji mogućnost da se jave vrtoglavice.

Foto: Freepik/bristekjegor

6. Šta će se desiti ako dotaknem bebinu glavu?

Slobodno smete da dodirujete bebinu glavu nežnim pokretima vrhovima prstiju. To sigurno neće smetati bebi.

7. Da li će me boleti kada prvi put odem u toalet?

Tokom uriniranja je moguć osećaj peckanja, ali je on neuporediv sa bolovima tokom porođaja. Verovatno ćete osećati neprijatnost zbog epizotomije ili katetera koji dobijaju porodilje koje su imale epdiural. Što se stolice tiče, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

sanjati da si trudna
Foto: Dan Pangbourne / ImageSource / Profimedia

8. Da li je zvuk kao da se beba guši, hrče normalan?

Da, jeste. Beba je živela u vašoj materici, pa postoji količina tečnosti koju beba treba da izbaci. Obično će za to biti potrebna 24 sata, a nakon carskog reza može biti i duže.

9. Kada ću moći da imam seksualne odnose?

Doktori su saglasni sa tim da je najbolje da sačekate barem šest nedelja nakon porođaja, jer je telu potrebno vreme da se isceli. Nemojte se začuditi ako ne budete ni posle toga još mogli. Na to utiče bol, ali i manjak estrogena. Budite strpljivi, libido će se vratiti.

čestitke za rođenje deteta
Foto: Freepik/cookie_studio

10. Zašto mi niko nije rekao da je porođaj ovakav?

Žensko telo je napravljeno tako da može da izdrži jake bolove tokom porođaja. Uostalom, porođaj se razlikuje kod svake žene – nekima pada teško, nekima mnogo lakše. Ono što je bitno, nakon prvog porođaja ćete tačno znati kroz šta sve treba da prođete kada ponovo budete rađali.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar