Zbog njih hrana nema UKUS kakav ste očekivali: Najčešće GREŠKE koje pravite u kuhinji, a niste ih svesni

Proverite da li ih i vi pravite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/valeria_aksakova

Da li vam se dešava s vremena na vreme da jelo nije tako ukusno kao što ste mislili da će biti?

Možda pravite neke greške prilikom kuvanja, a da toga niste ni svesni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne brinite, sve se da ispraviti, a ono što je najbitnije, jeste da znate koje su to greške.

Kuvanje testenine u maloj šerpi

Mala šerpa testeninu može da učini lepljivom i “gumenastom”, bez obzira da li je reč o špagetama ili nekoj drugoj testenini. Da bi se testenina lepo skuvala i da ne bi bila lepljiva, potrebno je da je kuvate u većoj šerpi.

Foto: Pixabay/free stock photos from www.picjumbo.com

Pre samog kuvanja, u šerpu možete dodati malo soli i ulja, kako se testenina ne bi zalepila za dno šerpe.

Korišćenje pogrešnog noža

Postoje noževi koji su namenjeni za seckanje povrća i oni koji su namenjeni za meso. Ako koristite odgovarajući nož, mnogo lakše ćete njime baratati. Za sve vrste seckanja možete da koristite kuvarski nož sa dugim i širokim sečivom. Za ljuštenje upotrebite tanki nož. Nazubljeni nož se preporučuje za sečenje svih vrsta peciva i voća i povrća sa glatkom kožom (kao što su paradajz ili šljive).

Foto: Pixabay/Werner Heiber

Ostavljanje paradajza u frižideru

Ćelije omotača paradajza su veoma krhke i izloženost niskim ili visokim temperaturama izaziva njihovo pucanje, nakon čega paradajz dobija “brašnjav” ukus. Savet je da paradajz držite na kuhinjskom stolu, u rupičastoj posudi (nemojte ga prekrivati) jer ćete na taj način dobiti maksimalno cirkulisanje vazduha koji njemu odgovara. Takođe, izbegavajte da ga stavljate u direktan dodir sa sunčevom svetlošću.

Prenatrpavanje tiganja

Kada stavite previše namirnica u tiganj, toplota koja se diže sa njegove površine ostaje zarobljena ispod hrane i tako se stvara para koja sprečava da hrana dobije dobar ukus i miris.

Foto: Freepik/Viktor Hanacek

Da bi se hrana lepo spremila, stavite onoliko namirnica u tiganj koliko je potrebno da se one međusobno ne dodiruju.

Nemasna mlevena govedina

Ako pravite sos sa mlevenom govedinom, najveća greška bi bila da izaberete meso koje nema nimalo masnoće. Nedostatak sala će rezultirati nedostatkom ukusa, a meso će ostati suvo. Koristite meso koje je 85 odsto krto. Ne treba da se brinete ako se u mesu nalazi salo. Nećete morati da dodajete mnogo ulja, a meso će biti rastresito i ukusno.

Preterano mešanje

Ako preterano mešate brašno, aktiviraće se gluten odnosno protein koji pecivima daje čvrstu i elastičnu strukturu. Ovo je dobro kada pravite testo za picu, ali nikako nije dobra opcija ako pravite kolače.

Foto: Freepik/senivpetro

Mešajte polako ili na manjim brzinama ako koristite mikser. Mešajte samo onoliko koliko je potrebno da se sastojci sjedine.

Prženje na nedovoljno zagrejanom ulju

Ako ulje nije dovoljno zagrejano, hrana će se zalepiti za dno šerpe ili tiganja, što će vam predstavljati problem prilikom pranja iste. Savet je da zagrejete praznu šerpu najmanje dva minuta pre nego što ubacite namirnice u nju. Šerpa je spremna onda kada možete iznad njega da držite ruku na visini od desetak centimetara i osetiti toplotu koja izbija iz nje.

Prženje mesa na niskoj temperaturi

Na višim temperaturama se aktiviraju proteini u mesu, zbog čega će se ono bolje ispržiti.

Foto: Pixabay/press 👍 and ⭐

Ako meso pržite na srednjoj ili niskoj temperaturi, njegov omotač i unutrašnjost će se ispržiti istom brzinom, zbog čega meso neće dobit rumenu boju. Savet je da pržite meso na srednjoj do višoj temperaturi i da prethodno dobro zagrejete tiganj. Za još bolje rezulate, koristite tiganj koji zadržava toplotu.

Preterano dodavanje belog luka

Beli luk prženjem dobija smeđu boju za manje od jednog minuta. Ako ga u isto vreme dodate sa mesom u šerpu, ubrzo će izgoreti i neće se uopšte osetiti njegov ukus. Savet je da dodajete beli luk neposredno pre nego što će se meso ispržiti, osim u slučajevima kada pravite kuvana jela.

Prečesto okretanje mesa

Ne treba često da okrećete meso jer će tako izgubiti sav sok i postaće suvo.

Foto: Freepik/master1305

Ako niste sigurni da li se donji kraj lepo ispekao, podignite ga pomoću viljuške tek toliko da to proverite, ali ga nemojte okretati. Kada se meso lepo isprži, ono će se samo odvojiti od tiganja.

Priprema testa sa hladnim mlečnim proizvodima

Na sobnoj temperaturi, mleko, puter i jaja se povezuju i stavraju emulziju koja zarobljava vazduh. Tokom pečenja se taj vazduh širi, zbog čega testenina postaje vazdušasta. Isto tako, hladni sastojci se ne povezuju ravnomerno. Pre nego što počnete da spremate jelo, najmanje pola sata pre toga izvadite mlečne proizvode iz frižidera.

Izvor: Objektiv.rs, minimagazin.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar