Oglasio se Edi Rama: “Mi smo Evropa, a ne EU – oni su PROBLEM”

Rama je istakao da Albanija i Severna Makedonija ponovo moraju da čekaju na pregovore

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/ AFP/ Dursun Aydemir

Albanski premijer Edi Rama izjavio je, povodom odluke Saveta za opšte poslove EU da odloži pokretanje pretpristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, da EU mora da shvati da je problem u njima.

– Mi smo Evropljani bez EU. Mi smo Evropa, ne EU. Okruženi smo granicama EU, ali još nismo u toj zajednici. Ali oni ne mogu da nam kažu da smo pogrešili. Oni moraju da shvate da je problem u njima – rekao je Rama na Ekonomskom forumu u Skoplju, prenosi portal Albanian post.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Savet EU odložio je početak pregovora zbog Bugarske koja je blokirala Severnu Makedoniju zbog određenih jezičkih i istorijskih pitanja.

Rama je istakao da Albanija i Severna Makedonija ponovo moraju da čekaju na pregovore, ali da on više nije zabrinut.

– Ne treba da se oslanjamo samo na Brisel, već i na nas same. Ovo nije prvi put da je EU omanula oko pregovora sa Albanijom – rekao je Rama i dodao da se nada da Bugarska sada neće tražiti da se Severna Makedonija zove Zapadna Bugarska, aludirajući na Prespanski sporazum.

Govoreći o saradnji u regionu, Rama je rekao da u toj oblasti ne bi trebalo da bude restrikcija i pozvao sve da se pridruže, kako je rekao, “regionalnom Šengenu”.

– Previše smo mladi da budemo izolovani jedni od drugih. Mali smo da nosimo mržnju. Oblasti ograničene granicama nisu dovoljno interesantne da bi videle veliku ekonomsku transformaciju, ali zajednički prostor je veoma privlačan – rekao je Rama.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar