Žene OGORČENE zbog NEPRAVIČNE odluke: Dizačica tegova postaće prva transrodna olimpijka (FOTO)

Lorel Hubard inače ima 43 godine i rođena je kao muškarac Gavin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Kontroverzna dizačica tegova Laurel Hubard postaće prva transrodna olimpijka, pošto je zvanično odabrana da predstavlja Novi Zeland u Tokiju sledećeg meseca, uprkos negodovanju zbog korektnosti takmičenja sa ženama.

Lorel Hubard dobila je zeleno svetlo da se ove godine takmiči na Olimpijadi u ženskoj konkurenciji u dizanju tegova u superteškoj kategoriji. Lorel je transrodna osoba i odluka Olimpijkog komiteta da joj dozvoli učešće na Igrama izazvala je veliko negodovanje kod drugih sportistkinja koje kažu da im je rečeno da bi im bilo bolje da se ne žale.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Zahvalna sam na podršci koju sam dobila od mnogih Novozenđana”, rekla je ona.

Loren koja je sa Novog Zelenda mogla bi da bude prva transrodna sportistkinja koja će zvanično učestvovati na Olimpijadi. Međunarodna federacija za dizačnje tegova u sredu je izmenila kvalifikaciona pravila za Igre u Tokiju ali je to naišlo na veliku zabrinutost kod drugih takmičarki.

Nekadašnja Olimpijka Trejsi Lambreh, takođe dizačica sa Novog Zelanda, veruje da je ova odluka nefer prema ostalim takmičarkama.

– Ja sam veoma razočarana jer je ovo odluka kojom će izgubiti druge takmičarke. Mi smo svi za jednakost žena u sportu, ali na ovaj način ta jednakost nam je oduzeta. Čula sam se sa drugim dizačicama tegova koje me pitaju za savet šta da preduzmu jer ovo nije fer. Na žalost, mislm da smo bespomoćne jer svaki put kad podignemo glas, neko nas ućutka – kaže Trejsi koja je svojoj zemlji 2018. godine donela bronzu sa Olimpijade.

Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Lorel Hubard inače ima 43 godine i rođena je kao muškarac Gavin, ali je proces tranzicije u žensko započela u svojim tridesetim godinama. Pre tranzicije učestvovala je u dizanju tegova u muškoj konkurenciji.

Njoj svakako predstoji nacionalno takmičenje na Novom Zelandu koji je kvalifikaija za Olimpijadu a ovo nije prvi put da se druge takmičarke i njihovi timovi protive Lorelinom učešću u ženskoj konkurenciji dizanja tegova.

Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Ona je mogla da se prijavi za Olimpijadu još od 2015. godine kada je Olimpijski komitet izdao pravilnik po kom se transrodnim osobama dozvoljava da učestvuju u ženskim kategorijama ukoliko imaju određen nivo testosterona.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Mnogi načnici kritikovali su ovakvu odluku jer kažu kako nivo testosterona ne utiče toliko na perfomanse koliko činjenica da je neka osoba kroz pubertet prošla kao muško kada su joj definisane strukture mišiča i kostiju. S druge strane, oni koji brane prava transrodnih sportista tvrde da se prednost muškaraca u odnosu na žene, u fizičkom smislu, potpuno briše tokom procesa tranzicije.

Užasne vesti potresle region: Preminula mlada rukometašica (19), pre samo 10 dana je trčala maraton!



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar