Stiglo NOVIH 50.000 doza vakcina na Torlak: U Srbiju dopremljena donacija iz Rumunije

Ukupan iznos pomoći koja je putem ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evr

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Milos Tesic/ATAImages,Shutterstock

Institut za virosologiju, vakcine i serume “Torlak” danas je preuzeo 50.400 vakcina AstraZeneka, koje je Srbiji donirala Rumunija, saopštila je Misija EU u Beogradu.

Pošiljka je jutros stigla na aerodrom “Nikola Tesla”, a transport je omogućen kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je 9. akcija Mehanizma civilne zaštite EU od marta 2020, koja odgovara na potrebe Srbije u borbi protiv kovida-19.

Ukupan iznos pomoći koja je putem ovog mehanizma mobilisana iz EU za Srbiju danas dostiže više od 7 miliona evra.

Ta sredstva su do sada u velikoj meri služila za isporuku zaštitnih maski i druge zaštitne opreme Srbiji koji su kasnije korišćeni u bolnicama, policijskim službama i javnoj upravi.

EU je ukupno mobilisala više od 66 miliona evra za Srbiju za hitnu reakciju protiv kovida-19 i uložiće mnogo više za podršku ekonomiji, posebno za mala i srednja preduzec?a, ističe se u saopštenju.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine dobila je pomoć iz tog programa.

Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar