Dosije i plan Šolakove PLJAČKE: Na mufte od prenosa utakmica uzima 150 MILIONA evra

Prenos kvalifikacionih utakmica srpske reprezentacije u fudbalu preko Šolakovih kanala potpuno je nelegalan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, United Group

Dragan Šolak, pajtos Dragana Đilasa, preko svoje „Junajted medije” namaknuće najmanje 150 miliona evra, i to na mufte, jer je prenos kvalifikacionih utakmica srpske reprezentacije sa evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu preko njegovih kanala potpuno nelegalan. I dok građani sikću jer ne mogu da prate nacionalni tim preko medija sa nacionalnom frekvencijom, Šolak u džep trpa „šuške” od takođe nelegalnih reklama koje papreno naplaćuje, a REM se pravi lud. “Junajted medija”, koja je registrovana u Luksemburgu, nije kupila prava za prenose utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu za teritoriju Luksemburga. Kako to nije učinila, onda “Nova S” ne može ni da reemituje utakmice iz Luksemburga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

EMITOVANJE PA REEMITOVANJE

Naime, i jedne i druge kvalifikacije su Sport klub, Nova Sport i Nova S, a koji su u sklopu „Junajted medije”, prenosili u Srbiji navodnim reemitovanjem prenosa iz Luksemburga. To naravno nije tačno, što jasno ukazuje da je posredi kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama, kao i Zakona o elektronskim medijima, gde se jasno navodi šta je emitovanje, a šta reemitovanje. Po pravilu, kojeg se Šolak očigledno ne drži, utakmice iz kvalifikacija za evropsko i svetsko prvenstvo, kao i utakmice evropskog prvenstva, kanali „Junajted medija” su morali da prenose na teritoriji Luksemburga (znači prethodno i da kupe TV prava od UEFE za teritoriju Luksemburga), a istovremenim preuzimanjem bez izmena reemituju u Srbiji. Takođe, i reklame koje gledamo, po Zakonu o oglašavanju moraju da budu sastavni deo emitovanja u Luksemburgu.

– Zakonski propisu su jasni, ali se oni krše. A stvar je veoma prosta ‒ nema reemitovanja bez emitovanja, kao što nema ni revakcinacije bez vakcinacije. Prihodi od reklama koje prate prenose su astronomski, a ostvaruju se na nezakonit način. Reklamne prostore prodaje „Kas medija”, takođe članica „Junajted grupe” – navodi izvor Objektiva.

Foto: Printscreen

REM SE PRAVI LUD

Kad je reč o našim utakmicama, po Zakonu o elektronskim medijima i Listi najvažnijih događaja, koju sastavlja REM, isključiva prava na prenose od interesa za sve građane imaju televizije koje imaju slobodan pristup i pokrivaju celu Srbiju. To znači da sve utakmice kvalifikacija za evropsko i svetsko prvenstvo naše reprezentacije kanali „Junajted grupe” prenose nezakonito. – „Junajted medija” može da kupi TV prava na te utakmice, ali po zakonu ne može da ih prenosi na teritoriji Srbije. Onda se postavlja pitanje kako i zašto neko ko nema pravo prenosa u Srbiji kupuje za veliki novac TV prava za teritoriju Srbije. A odgovor se sam nameće, pa samo onaj ko je siguran da REM i RTS neće potezati pitanje poštovanja zakona i Liste najvažnijih događaja. To ukazuje na moguću korupciju – navodi naš izvor.

SRPSKE REKLAME NA STRANIM KANALIMA

„Junajted medija”, koju niko ne kontroliše u Srbiji, toliko se osilila da srpske reklame pušta i u programima klasičnih, pravih prekograničnih kanala ‒ Histori, Diskaveri, Foksovi kanali i drugi. – Time prekrajaju izvorni program, što je zabranjeno. REM ćuti jer je opozicija ubacila svoje članove u Savet REM, pa zato ovo regulatorno telo ne radi svoj posao i ne kontroliše SBB, Total, prekogranične kanale i reklame koje su suprotne Zakonu o oglašavanju – pojašnjava sagovornik Objektiva. Inače, na ukupno tridesetak „prekograničnih” kanala „Junajted medije” i još toliko drugih prekograničnih kanala u koje se ubacuju srpske reklame, dnevno se pusti preko 200.000 sekundi domaćeg marketinga, što je suprotno Zakonu o elektronskim medijima i Zakonu o oglašavanju.

– Ako uzmemo da je sekund samo dva evra, to je 400.000 evra dnevno ili oko 150 miliona evra godišnje. Taj novac, nezakonito stečen od marketinga, otet je domaćim medijima koji na njega imaju pravo. Time se bitno ugrožava sloboda domaćih medija i njihov opstanak. Na ovu sumu od nezakonito emitovanih reklama dodajte i prihode od pretplatnika SBB, Totala i EONA i dobićete stravičnu sumu nelegalno stečenog novca – napominje sagovornik Objektiva.

DREKOM BI DA ZAMASKIRAJU LOPOVLUK

Naš izvor objašnjava i da je posebno interesantno ponašanje N1 i Nove S, koje zapravo napadom na vlast i konstantnom drekom o neslobodi medija pokušavaju da skrenu pažnju sa ove velike pljačke.

– Oni su megafon celog ovog nedozvoljenog biznisa, dok se najveći prihodi ostvaruju na desetak sportskih kanala u vlasništvu „Junajted medija”. Namera je da se tom kuknjavom zaštiti biznis Šolaka i Dragana Đilasa, čija je „Dajrekt medija” takođe u „Junajted grupi” – pojašnjava naš sagovornik.

PIŠE: EKIPA OBJEKTIVA

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u današnem štampanom Objektivu.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Kažite nam zašto plaćamo RTS pošto RTS ne prenosi ni EP, ni kvalifikacije za SP, ali redovno uzima novac od oko pet miliona(da pet miliona) privatnih brojila za električnu energiju, i to svakog meseca.

    Odgovori

Ostavite komentar