Meso može da stoji najviše do TRI dana: Koliko dugo i na koji način smete da ČUVATE hranu u frižideru?

Povećanjem temperature hrana je podložnija bakterijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Frižideri imaju dug rok trajanja, ali postoje određena pravila koja treba da poštujete kako bi vam hrana unutar njih ostala što duže sveža.

Oni funkcionišu po principu hlađenja, odnosno obrade namirnica na niskim temperaturama, što doprinosi usporavanju enzimskih procesa kvarenja hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako bi se obezbedila konstantna temperatura, potrebno je da frižider držite što dalje od šporeta i drugih izvora toplote.

Takođe je veoma važno da ga što manje držite otvorenim, kao i da ga redovno čistite i odmrzavate, a da bi se obezbedila cirkulacija vazduha, nikada ne treba da ga pretrpavate namirnicama.

Ovo su neke najvažnije stvari o kojima treba da vodite računa pri stavljanju namirnica u frižider:

Foto: Freepik/Racool_studio

1. Hranu treba poklopiti da bi se zaštitila od suvog vazduha u frižideru. Na taj način, osim što sprečavate razmnožavanje bakterija, hrana će duže vremena sačuvati svoj miris i ukus.

2. Sveže i obrađeno meso treba da poklopite folijom. Ne treba da koristite plastične kutije za držanje mesa jer se u njima lakše razmnožavaju bakterije. Sveže meso stavite na poslednju policu da ne bi kapalo na druge namirnice i da bi se sprečila uzajamna kontaminacija.

3. U slučaju da nećete upotrebljavati meso narednih nekoliko dana, savet je da ga zamrznete.

4. Odleđeno meso smete da držite u frižideru najduže 48 sati nakon vađenja iz zamrzivača.

Foto: Freepik/ freepik

5. Nikada ne ostavljajte hranu u otvorenim limenkama u frižideru.

6. Bolje je da ostavite jaja u njihovom originalnom pakovanju, nego u vratima, jer je temperatura u njima niža.

7. Vruća hrana u frižideru podiže temperaturu, što je pogodno tlo za razvitak bakterija. Isto tako, vruća hrana doprinosi stvaranju leda. Kuvanu hranu treba da stavite u frižider najkasnije dva do tri sata nakon pripreme.

8. Jelo ne bi trebalo da držite u frižideru duže od dva dana.

Koliko dugo smete da držite hranu u frižideru?

Foto: Freepik/freepik

Mleveno meso, sveže pileće meso ili riba moraju da se iskoriste istog ili najkasnije sledećeg dana. Meso u komadu može da ostane u frižideru 2 do 3 dana. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru do dva dana, a sa pilećim, ćurećim mesom ili ribom do sutradan.

Mladi sir će ostati svež do nedelju dana, a zreo sir do mesec dana.

Jaja u svom originalnom pakovanju mogu da ostanu sveža 4 nedelje.

Foto: Freepik/bearfotos

S obzirom da povrće sadrži veliku količinu vode, ono ne može dugo da stoji u frižideru. U suvom okruženju povrće gubi svežinu, ali možete da ga osvežite potapanjem u vodu.

Što se tiča voća, možete ga čuvati u frižideru, na temperaturi plus četiri stepena, dok banane i tropsko voće treba čuvati na plus deset stepeni.



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar