Konj koji ohrabruje pacijente: “Doktor Pejo” sam bira koga će da poseti, a to radi na ovaj način (VIDEO)

Na osnovu ponašanja na konjskim trkama, vlasnik je uvideo da njegov konj "zna sa ljudima"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Mnogi stručnjaci tvrde da kućni ljubimci blagotvorno deluju na stanje našeg duha, zbog čega je u pojedinim bolnicama već neko vreme praksa da se organizuju susreti pasa i pacijenata, posebno onih mlađeg uzrasta.

U bolnici u Kaleu u Francuskoj, međutim, otišli su korak dalje. Naime, teškim bolesnicima u ovoj ustanovi odnedavno utehu pruža jedan konj.

Otišla sa dečkom na pivo i više se nije vratila: Trenutak nepažnje izazvao je VELIKU TRAGEDIJU

U pitanju je pastuv star 15 godina koji se zove Pejo. Zajedno sa svojim odgajivačem Hasenom Bohakorom, on posećuje pacijente obolele od raka i unosi bar malo radosti i nade u njihove živote.

Pre nego što je korišćen za terapiju, ovaj konj je učestvovao u konjičkim igrama. Kada je video kako Pejo reaguje na publiku i ljude koji mu prilaze da ga pomaze, Bohakor je shvatio da njegov konj ima specijalan talenat. On je odlučio da iskoristi pastuva za pomaganje pacijentima u bolnici u Kaleu, u kojoj volontira još od 2016.

“Doktor Pejo”, kako konja zovu u bolnici, navodno sam bira kog pacijenta će posetiti, tako što staje ispred njegove sobe i diže jednu nogu.

– Ja se tu ništa ne pitam. On sam odlučuje gde ćemo da uđemo – izjavio je njegov odgajivač Bohakor, koji ga smatra svojim životnim partnerom.

Mnogi od onih koji se sretnu sa Pejom su na samrti, pa im puno znači da se nađu oči u oči sa jednom ovako veličanstvenom životinjom.

Doktori tvrde da se većini njihovih pacijenata u takvim situacijama drastično poboljšava raspoloženje, a nekima od njih više nisu potrebni lekovi za smirenje i oni protiv bolova.

Procjenjuje se da je ovaj konj do sada bar na trenutak usrećio malo više od 1.000 teških bolesnika u bolnici u Kaleu.

Nataša uspavala dete, a nije zaključala vrata kuće: Ujutro je kraj kauča ugledala krvavog komšijinog psa



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar