Snižava holesterol i poboljšava varenje: Seme bosiljka je izvor gvožđa i magnezijuma

Ovo seme smanjuje rizik od bolesti srca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Seme bosiljka je često zapostavljeno, što je šteta budući da obiluje neophodnim vitaminima i mineralima.

U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, seme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka.

Nekoliko studija je potvrdilo brojne koristi ovog semena za naš organizam:

Izvor minerala

Seme bosiljka je odličan izvor minerala, pre svega kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcijuma i magnezijuma, pa dodavanje semena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da obezbedite optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala. Za one koji ne jedu meso, semenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora gvožđa.

Foto: Freepik/valeria_aksakova

Obiluje vlaknima i flavonidima

Seme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to seme dobro je za naše varenje i celokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi (studija je obuhvatila osobe s dijabetesom tipa 2).

Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crevima.
Semenke bosiljka, takođe, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole.

Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali – imaju protivupalna svojstva.

Foto: Freepik/Racool_studio

Sadrži omega-3 masne kiseline

Samo jedna kašika semenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja (bolesti srca i dijabetesa tipa 2).

Kako se semenke bosiljka koriste i gde ih možete nabaviti?

S obzirom na to da ih je suve teško žvakati, pre konzumacije neophodno ih je potopiti u tečnost. Baš kao i čija seme, i seme bosiljka nakon potapanja u vodi bubri i poprima želatinastu strukturu.

Jednu kašiku semenki prelijte sa 250 ml vode. Ostavite da se natapaju 15 minuta – kada nabubre, veličina će im se utrostručiti. Spoljni deo semenke u obliku gela postaće siv, dok će centar semena ostati crn.

Foto: Pixabay/congerdesign

Zahvaljujući blagom, neutralnom ukusu, semenke bosiljka odlično se slažu kako sa slatkim tako i sa slanim jelima i pićima. Mogu se dodati u limunadu, supu, jogurt, puding, salatu, frape,ovsenu kašu, hleb, koktele…

Semenke bosiljka potražite u prodavnicama azijskih začina i namirnica.

Vodite računa: Seme namenjeno sadnji nije za jelo, jer je verovatno tretirano pesticidima.

Napomena: Zbog velike količine vlakana, seme bosiljka može dovesti do nadimanja, tako da ga u svoj jelovnik uključite postepeno. Na taj način, digestivni sistem će mu se polako prilagoditi. S obzirom na to da obiluje vitaminom K, seme bosiljka može se odraziti na delotvornost pojedinih lekova.

Zbog toga, pre nego što započnete s redovnim konzumiranjem ovih zdravih crnih semenki, porazgovarajte sa svojim lekarom.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar