Seme bosiljka je često zapostavljeno, što je šteta budući da obiluje neophodnim vitaminima i mineralima.
U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, seme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka.
Nekoliko studija je potvrdilo brojne koristi ovog semena za naš organizam:
Izvor minerala
Seme bosiljka je odličan izvor minerala, pre svega kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcijuma i magnezijuma, pa dodavanje semena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da obezbedite optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala. Za one koji ne jedu meso, semenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora gvožđa.
Obiluje vlaknima i flavonidima
Seme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to seme dobro je za naše varenje i celokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi (studija je obuhvatila osobe s dijabetesom tipa 2).
Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crevima.
Semenke bosiljka, takođe, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole.
Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali – imaju protivupalna svojstva.
Sadrži omega-3 masne kiseline
Samo jedna kašika semenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja (bolesti srca i dijabetesa tipa 2).
Kako se semenke bosiljka koriste i gde ih možete nabaviti?
S obzirom na to da ih je suve teško žvakati, pre konzumacije neophodno ih je potopiti u tečnost. Baš kao i čija seme, i seme bosiljka nakon potapanja u vodi bubri i poprima želatinastu strukturu.
Jednu kašiku semenki prelijte sa 250 ml vode. Ostavite da se natapaju 15 minuta – kada nabubre, veličina će im se utrostručiti. Spoljni deo semenke u obliku gela postaće siv, dok će centar semena ostati crn.
Zahvaljujući blagom, neutralnom ukusu, semenke bosiljka odlično se slažu kako sa slatkim tako i sa slanim jelima i pićima. Mogu se dodati u limunadu, supu, jogurt, puding, salatu, frape,ovsenu kašu, hleb, koktele…
Semenke bosiljka potražite u prodavnicama azijskih začina i namirnica.
Vodite računa: Seme namenjeno sadnji nije za jelo, jer je verovatno tretirano pesticidima.
Napomena: Zbog velike količine vlakana, seme bosiljka može dovesti do nadimanja, tako da ga u svoj jelovnik uključite postepeno. Na taj način, digestivni sistem će mu se polako prilagoditi. S obzirom na to da obiluje vitaminom K, seme bosiljka može se odraziti na delotvornost pojedinih lekova.
Zbog toga, pre nego što započnete s redovnim konzumiranjem ovih zdravih crnih semenki, porazgovarajte sa svojim lekarom.
Komentari (0)