Zbog njegove “Jelene” smo svi PLAKALI: Iza jedne od najlepših balada krije se TRAGIČNA priča

Postojale su razne pretpostavke koje su govorile o skrivenom značenju ove pesme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Kada se u januaru 1988. godine pojavila pesma “Jelena”, tada malo poznata sarajevska grupa “Bolero” nije ni slutila da će to postati neprolazni hit. Više od tri decenije kasnije, na svakom ćošku bivše Jugoslavije, “Jelena” se i dalje može čuti.

Naime, pre 33 godine “Bolero” je u Sarajevu počeo snimanje svog drugog albuma, nazvanog “O Jesenjinu”, ponavljamo, ne sluteći da će napraviti pesmu za sva vremena. Ona će obeležiti celu karijeru benda, a ubraja se među najemotivnije domaće rok balade.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Gotovo iza svake pesme stoji lično iskustvo autora ili neka njegova skrivena priča s emotivnom posvetom, poput, primera radi, “Bacila je sve niz rijeku” Indeksa i “Selma” Bijelog dugmeta ili ““Lejla” Erika Kleptona. Neke se otkriju, druge ostanu zauvek pod velom tajne.

Te godine balada “Jelena”, nametnula se kao favorit. Njena struktura, narastajuća energija koja nadire postupno poput plime, impresivni vokal pevača Mileta Anđelića (danas živi i radi u Belgiji), jednako sjajne vokalne vinjete nepoznate pevačice iz Mešovitog hora Muzičke škole “Ilidža”su učinili da autorska pesma gitariste i lidera Bolera, Miše Bartulice, bude njegov zaštitni znak.

“Jelenu” i danas publika obožava.

Postojale su razne pretpostavke koje se nalaze u vezi sa njenim značenjem. Međutim, jedna se izdigla od ostalih, a govori o majci jednog od članova benda koji je ostavljen u sirotištu. Pričalo se i da je on nju pokušao da pronađe, ali da ona nije htela da ga vidi, što je opevano u poslednje dve strofe pesme. Te pretpostavke nikada nisu potvrđene, ali njihovo značenje je poprilično jasno.

– A godine prolaze niz naše obraze,
vjetrove proljetne starost umiruje.
Da l’ za tebe postoji,
neko sasvim drag i lijep,
čije ruke tebi radost donose?

– Jer danas više nemam snage,
da te zavolim,
danas samo moram
još jednom da te potražim.
Jer ja sam tugu kvasio tuđim suzama,
zbog mene nikad, nikad, nisi plakala.

Ubrzo je ova pesma postala svojevrsna himna posvećena deci bez roditelja.

Lepotom OČARALA Jugoslaviju: Glumila ćerku Milene Dravić, nestala sa scene, a danas PLENI izgledom (FOTO) 



Izvor: Objektiv.rs, mojcazin.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar