Za usvajanje neophodna OBUKA RODITELJSTVA? Zakon restriktivniji: Sve o novim propisima za staratelje

Advokat Simić ističe da je izmenom zakon doneo restriktivniju odredbu, koja se tiče toga ko ne može biti hranitelj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pored odredbe koja je poslednjih dana izazvala veliku pažnju u javnosti, a koja se tiče totalnog ukidanja fizičkog kažnjavanja dece, Prednacrt zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona propisuje i drugačija pravila za usvojitelje i hranitelje.

Advokat Ivan Simić kaže za Objektiv da svi koji žele da usvoje dete ili bi da postanu hranitelji, uskoro bi mogli da računaju na to da će sedeti u klupama na obuci za postupanje sa decom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Naknada za izdržavanje dece treba da se troši za potrebe deteta, a to se u Srbiji zloupotrebljava. Podobnost hranitelja preispituje se posle dve godine, a u zavisnosti od rezultata, potvrda o bavljenju hraniteljstvom se produžava ili ukida. Hranitelji su do sada imali svake godine najmanje deset sati obuke, međutim, prema ovim izmenama, oni će pohađati ozbiljniju školu, kroz koju će učiti sve o tome, a na kraju će dobiti procenu kao završnu ocenu kursa. Ona bi trebalo duže da traje nego što je to sada slučaj. Program pripreme i obuke za hraniteljstvo i usvojitelje sprovodi Centar za porodični smeštaj i usvojenje – objašnjava advokat Simić.

KO NE MOŽE BITI HRANITELJ

U postojećem porodičnom zakonu navodi se da hranitelj ne može biti lice osuđeno za krivično delo iz grupe ,,krivičnih dela protiv braka i porodice, protiv polne slobode i protiv života i tela”. Advokat Simić ističe da je izmenom zakon doneo restriktivniju odredbu, koja se tiče toga ko ne može biti hranitelj.

– Prednacrt Porodičnog zakona predviđa izmenu, a ona glasi da hranitelj ne može biti lice koje je bilo osuđeno za krivično delo. To znači da neko ko je bio osuđen za nasilje u porodici, za silovanje, za nedozvoljene polne radnje, ne može biti hranitelj – kaže advokat.

TEŽE DO MALIŠANA

Prema rečima našeg sagovornika, do sada je postupak usvajanja dece bio složen zbog različitih procedura sa kojima se susreću supružnici koji se odluče na ovaj korak. Međutim, izmenama zakona, usvojiteljima će čitav proces biti još teži.

– Pored standardne procedure, vršiće se i određene provere. Ta obuka na koju će se slati bračni parovi koji pokrenu postupak za usvajanje dece pokazaće u kojoj meri su oni podobni da budu roditelji. Sve će se uzimati u obzir. Ti postupci moraju biti pod većom lupom javnosti – ističe advokat Simić. Postojeći porodični zakon propisuje da se može usvojiti dete koje nema žive roditelje, ono čiji roditelji nisu poznati ili je nepoznato njihovo boravište, dete čiji su roditelji potpuno lišeni roditeljskog prava, dete čiji su roditelji potpuno lišeni poslovne sposobnosti, ali i ono čiji su se roditelji saglasili s usvojenjem.

U prednacrtu ovaj član se menja, pa se može usvojiti dete čiji roditelji nisu poznati ili je nepoznato njihovo boravište duže od šest meseci. U njemu se navodi i da se može usvojiti samo dete čiji su roditelji trajno potpuno lišeni roditeljskog prava. U pitanju su roditelji koji su zloupotrebili roditeljsko pravo ili grubo zanemarili roditeljske dužnosti. Roditelji, s druge strane, neće imati pravo da se slažu ili ne slažu da njihova biološka deca žive sa usvojiteljima.

SVE U RUKAMA CENTRA

Centar za porodični smeštaj i usvojenje dobija ovlašćenje da, pored drugih subjekata koji imaju to zakonsko ovlašćenje, predloži organu starateljstva raskid hraniteljstva. Ovakvo rešenje je sasvim opravdano, budući da Centar za porodični smeštaj i usvojenje, u skladu sa zakonom, prati hraniteljsku porodicu – navodi se u javnim konsultacijama.

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 10. JUN

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar