Šta se dešava u organizmu kada jedete previše soli i kakve zdravstvene probleme to može da izazove?

Vodite računa, prevelika količina soli može ozbiljno da ugrozi zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Većina ljudi ne može da zamisli jelo bez soli, i tvrdi da je hrana bezukusna bez nje.

Međuti, nikako ne smete da preterujete i ako previše konzumirate slanu hranu, to bi moglo da dovede do brojnih zdravstvenih problema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da odrasla osoba unosi maksimalno 5 grama dnevno, što je otprilike jedna kafena kašičica.

Evo šta sve može da se dogodi ukoliko preterujete sa unosom soli.

Problemi sa bubrezima

Prema japanskom istraživanju iz 2018. godine provedenom na 12.126 ljudi, preterivanje s unosom soli bilo je povezano sa 29 odsto većim rizikom od razvoja oslabljene funkcije bubrega.
Osim toga, kod osoba koje su već bolovale od hipertenzije (visokog krvnog pritiska) prevelik unos natrijuma povećao je rizik od pojave hronične bubrežne bolesti. Natrijum je elektrolit koji je osnovni sastojak soli (NaCl).

Foto: Ilustracija, Shutterstock/Antonio Guillem, Pixabay/Bru-nO

Uporne glavobolje

Ukoliko vas muče česte glavobolje, pokušajte smanjiti unos slane hrane u organizam. Naime, 2014. godine napravljena je studija sa 390 dobrovoljaca i pokazalo se da su od učestalih glavobolja patili ljudi koji su unosili najviše natrijuma.

Kod onih koji su prihvatili prehranu s niskim udelom natrijuma znatno se smanjio rizik od glavobolje.

Zbog nje se možete udebljati

Smanjite unos soli ako želite da izgubite neki kilogram viška. Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da je unos natrijuma povezan s većom kilažom – na svakih 1.000 miligrama natrijuma dnevno kilaža se može povećati za oko 2,7 kilograma.

Dnevne potrebe za natrijumom kreću se oko 1.000 miligrama, ali stručnjaci upozoravaju da mnogi unose pet puta više. Jedan gram soli sadrži 400 miligrama natrijuma.

Foto: Pixabay/Bru-nO

Nadutost

Ako se ne osećate više prijatno u omiljenim farmerkama, obratite pažnju koliko soli unosite u organizam.

– Natrijum koji se nalazi u soli veže vodu za sebe, a ako imate previše soli u probavnom traktu, to će privlačiti vodu i osećaćete se naduto – kaže nutricionistkinja Holi Klamer.

Povećava krvni pritisak

– Voda ledi so, pa kad unosite puno soli, zadržavate mnogo vode. To za posledicu ima porast krvnog pritiska, što s vremenom oštećuje vaše arterije – objašnjava dijetetičarka Megan Bird i napominje da to dugoročno dovodi do hipertenzije, bolesti srca, pa čak i zatajenja srca.

Foto: Pixabay/congerdesign

Kako da smanjite unos soli?

Nemojte dodatno da solite hranu, ne stavljajte slanik na stol tokom obroka, koristite sveže i sušene biljne začine umesto soli.

Sami pripremajte hranu s manje soli.

Ograničite upotrebu industrijski pripremljene i brze hrane – oko 75 odsto soli unosimo iz industrijski proizvedene hrane.

Čitajte deklaracije proizvoda o sadržaju soli.



Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar