Piksi poslao jaku poruku: Ovo je nešto čime Srbija može da se ponosi pred čitavim svetom

Izložba Olimpijskog komiteta Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: OKS

Olimpijski komitet Srbije je 14. aprila, na tačno 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti javnosti predstavio izložbu „Put pravih vrednosti“.

Izložbu je danas posetio i selektor fudbalske reprezentacije Srbije i osvajač bronzane olimpijske medalje na Igrama u Los Anđelesu 1984. godine, Dragan Stojković, zajedno sa svojim pomoćnikom iz Japana, Kacuhito Kinošijem. Oni su u društvu predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića obišli kompletnu postavku izložbe “Put pravih vrednosti”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prolazeći pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara, Maljković i Stojković su se prisećali najuspešnijih momenata našeg sporta sa Olimpijskih igara, ali i Olimpijskih igara u Los Anđelesu koje su održane 1984. godine, na kojima je aktuelni selektor nastupao za fudbalsku reprezentaciju naše zemlje i osvojio bronzano odličje.

Olimpijski fudbalski tim tadašnje Jugoslavije je meč za bronzanu medalju igrao protiv reprezentacije Italije pred 100.000 navijača na stadionu „Rouz Bol“ u Pasadeni. Reprezentacija Jugoslavije bila je bolja rezultatom 2:1, a na tom meču igrao je i Dragan Stojković, koji je na olimpijskom turniru odigrao pet mečeva.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zahvalio se Draganu Stojkoviću na dolasku na izložbu i istakao da je Olimpijski komitet Srbije kuća svih zaslužnih olimpijaca koji su ponosno predstavljali našu zemlju na najvećem sportskom događaju, a jedan od njih jeste i aktuelni selektor naše fudbalske reprezentacije

Foto: OKS

– Moj veliki prijatelj Ivica Osim mi je davnih godina pričao o talentu Dragana Stojkovića, čiju sam karijeru kasnije pratio sa velikim interesovanjem naravno, kako igračku tako i trenersku. Marina trenutno radi kao trener u Japanu i uvek sa ushićenjem dočekam vesti koje mi šalje o počastima koje Piksi dobija u toj divnoj zemlji. Želim mom prijatelju dobre rezultate sa fudbalskom reprezentacijom Srbije i poručujem mu da je Olimpijski komitet Srbije i njegova kuća – rekao je Božidar Maljković nakon zajedničkog obilaska izložbe.

Dragan Stojković je nakon obilaska izložbe izrekao komplimente na račun Olimpijskog komiteta Srbije i istakao da je izložba „Put pravih vrednosti“ sjajan presek svih bitnih sportskih događaja iz istorije naše zemlje i istakao da mu učestvovanje na Olimpijskim igrama i osvajanje olimpijskog odličja do današnjeg dana ostaju u sećanju kao poseban uspeh.

– Čestitke Olimpijskom komitetu Srbije na divnoj izložbi koja je priređena, zaista sam uživao u obilasku. Ova izložba govori o velikim uspesima jedne, uslovno rečeno, male zemlje. Govori o uspesima koje mi moramo da poštujemo i da nadograđujemo. Ovo je nešto čime Srbija može da se ponosi pred čitavim svetom i možemo ponosno da pokazujemo sportsko znanje i viteštvo koje nas krasi od kad sport postoji u Srbiji. Olimpijske igre u Los Anđelesu i dalje su jedna od mojih najlepših sportskih uspomena. Sećam se naravno dolaska u olimpijsko selo i posebno u sećanju ostaje utakmica za bronzanu medalju protiv Italije kojoj je prisustvovalo 100.000 ljudi koji su navijali za našu zemlju – rekao je Stojković nakon obilaska izložbe „Put pravih vrednosti“.

Foto: OKS

Iložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Izložbu „Put pravih vrednosti“ možete posetiti u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti sve do 13. juna. Iako je prvobitno bilo predviđeno da izložba traje do 30. maja, zbog velikog interesovanja trajanje postavke je produženo za cele dve nedelje.

Oženio nam se Mitrogol: Veličanstveno slavlje, a kum na venčanju bio je zakleti zvezdaš! (FOTO+VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar