Dritan pokazao svoje PRAVO LICE: Sa stranim ambasadorima udara na SPC i Temeljni ugovor

Izvori su naveli da je Abazović saopštio Krivokapiću da odlaskom u Beograd preuzima veliki rizik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Promo

Dva predstavnika ambasada uticajnih zapadnih zemalja i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović upozorili su u četvrtak veče premijera Zdravka Krivokapića da bi bila velika politička greška ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC jer bi taj čin, osim potencijalnog pada Vlade, značio i destabilizaciju prilika u državi.

Više izvora Pobjede reklo je da je Abazović u četvrtak popodne, oko 17.30, pozvao Krivokapića da bi mu saopštio da, osim ličnog protivljenja da, prema njegovoj oceni, na ponižavajući način i prepad bez analiza teksta ugovora, bude potpisan takav dokument, preneo i upozoravajuću poruku dve vrlo uticajne zapadne ambasade.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Izvori su naveli da je Abazović saopštio Krivokapiću da odlaskom u Beograd preuzima veliki rizik i da ne može da garantuje dalji opstanak Vlade.

List navodi da je Krivokapić ozbiljno shvatio poruku zapadnih partnera i prvo odgodio let vladinog aviona za Beograd koji je bio planiran za 18 sati. Ali, usledili su alarmantni pozivi iz Beograda i pod pritiskom episkopa Joanikija, crnogorski premijer se ipak odlučio da ode i oko 21 sat se pojavio u središtu Beogradske patrijaršije da bi tamo saopštio da predlaže potpisivanje ugovora za 30. oktobar, što je patrijarh Porfirije odbio.

List navodi da nije poznato da li je Krivokapić o nameri da potpiše ugovor obavestio Vladu Crne Gore.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović je potvrdio dio saznanja, navodeći da bi takav način potpisivanja ugovora crnogorske države i Srpske crkve bio ponižavajući. Tim pre što je Abazović priznao da do sada i nije video tekst ugovora.

– Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Mislim da na prepad ne treba potpisivati temeljne ugovore. Drugo, da budem vrlo jasan: interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati, kategoričan je Abazović, tvrdeći da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

– Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovijesti potpisivanjem temeljnog ugovora. Povezivanje ta dva procesa nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama – rekao je Abazović čime je javno kritikovao Krivokapića zbog zahteva da Joanikije bude mitroplit.

JOANIKIJE KONTRA KRIVOKAPIĆU

Prethodno se oglasio i episkop Joanikije koji je u skandaloznom obraćanju priznao da je on pozvao Krivokapića da u Beograd potpiše temeljni ugovor, iz straha da ne izgubi pozicije kada je u pitanju izbor za novog mitropolita SPC.

– Ja sam od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što je svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve Vlade, navodi se u izjavi Joanikija za srpsko-ruski režimski portal In4S koju je prenio sajt eparhije budimljansko-nikšićke.

Skandalozan stav Joanikija je potpuno na fonu saopštenja Srpske pravoslavne crkve koja je juče nakon ponoći optužila Krivokapića da ih je prevario jer je obećao da će da potpiše temeljni ugovor. Na kraju znakovitokg saopštenja vrha SPC se napominje da je ,,Srpska pravoslavna crkva jako zabrinuta zbog položaja Crkve u Crnoj Gori”. ”

 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar