Lažno se predstavljali kao navijači, pa napravili rusvaj: Huligani najveći neprijatelji Crvene zvezde

Divljanje ljudi koji su lažno želeli da se prikažu kao navijači crveno-belih umalo bacilo senku na veličanstvenu proslavu osvajanja šampionske titule fudbalera beogradskog kluba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock

Horda huligana koji su lažno želeli da se predstave kao navijači FK Crvena zvezda u subotu uveče napravila je veliki rušilački pir u beogradskoj Beton hali.

Kako je zvanično saopšteno iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, posle veličanstvene proslave osvajanja šampionske titule beogradskih crveno-belih, jedna veća grupa izgrednika krenula je ka mestu gde se nalazi nekoliko omiljenih restorana Beograđana i počela je da pravi velike nerede.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sve se dešavalo u momentu kada je u baštama ovih objekata bilo mnogo gostiju. Huligani su lomili izloge i inventar, a naneli su i povrede određenom broju lica koja su se u kobnom momentu našla u ovim objektima, ne sluteći kakvo se zlo sprema. Kako je potvrdio ministar policije Aleksandar Vulin, privedeno je 112 punoletnih, kao i 17 maloletnih izgrednika koji su izvedeni pred nadležne tužioce.

TUKLI I DEVOJKE

– Predsednik Aleksandar Vučić nam je dao nemerljivu podršku insistirajući na tome da se zakon mora primenjivati i da zakon mora da važi za sve. Svi građani Beograda će uvek biti zaštićeni i sigurni. Ovo što se desilo u Beton hali nikada se više neće ponoviti. Nije to bio nikakav obračun navijača, to je bio ološ, to su bili huligani koji su ugrozili zdravlje, bezbednost i život. Ološ koji je tukao devojke, razbijao inventar, koji je od jednog lepog i divnog povoda, proslave osvajanja pete uzastopne titule Crvene zvezde, napravio nešto čega se svi stidimo. Ovo se više neće ponoviti, Beograd je bezbedan grad – poručio je Aleksandar Vulin.

Ono što se nameće kao opravdano pitanje jeste šta je bio povod za ovaj veliki incident. Poznato je da je grupacija „navijača” Partizana oko Veljka Belivuka godinama „držala” obezbeđenje u lokalima u ovom delu Beograda, pa određeni operativni podaci govore i da je ovo bila neka vrsta osvete suprotstavljenih huliganskih grupa. Izgrednici su, navodno, želeli da pokažu da Velja Nevolja više nije taj koji se pita. Pojedinci ističu da je u neredima učestvovalo više stotina ljudi, a nezvanično, moglo je da se čuje i da su huligani napadali i pripadnike policije u civilu misleći da su navijači Partizana.

MANEKENKA SPAS PRONAŠLA U KUHINJI

Prema rečima očevidaca, napad je bio surov i, čini se, jako dobro organizovan. Svedok incidenta bila je i poznata manekenka Mina Nedović, supruga košarkaškog reprezentativca Srbije i člana Panatinaikosa Nemanje, koja je spas od stampeda nastalog zbog napada huligana pronašla u kuhinji restorana u kome je večerala sa drugaricama. Ona je bila među onima koji su želeli da uveličaju veličanstvenu crveno-belu feštu, na koju su senku umalo bacili oni koji se lažno predstavljaju kao navijači Crvene zvezde.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Boža Spasić, bivši visoki funkcioner Državne bezbednosti, ocenjuje da ovaj vandalski čin nema nikakve veze sa sportom i jasno ukazuje na veze „navijača” i kriminalaca.

– Ovo je bilo očigledno potpuno organizovano. Ovo nema veze sa sportom. Unutar tih „navijačkih” organizacija postoje i kriminalne grupe. One su u stanju da komanduju tom takozvanom paravojskom i evo dokle je to došlo. Ukoliko se ne stane na put ovakvom vandalizmu, sledeći put će krenuti na nešto drugo, čak i na policijske stanice. U ovom trenutku, vrlo je važno sprovesti istragu o tome ko stoji iza ovog napada. U svakom slučaju, posle onoga što se dogodilo sa Belivukom i njegovom ekipom, bilo koja „navijačka” grupa koja bi ovako nešto izvela, veoma dobro bi razmislila da li da tako nešto napravi. Osim ako nije opsednuta veličinama kriminalaca, ne sme ili ne može da odbije naređenja. Za takav napad postoji naređenje, samo je pitanje otkud je došlo – ističe Spasić za Objektiv.

I kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je ono što je viđeno u subotu uveče u Beogradu – klasično huliganstvo.

– Ne treba njima neki poseban motiv. Ukazala im se prilika da se osvete. Između ostalog, mogli su da se osvete Veljku Belivuku. Te grupe su željne da pokažu svoju snagu. Vandali su ovim napadom pokušali da pošalju poruku – ističe za Objektiv Radovanović.

Piše: Ekipa Objektiva 

Ovu i još zanimljivih priča pročitajte u sutrašnjem izdanju štampanog Objektiva

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar