Savet bezbednosti UN pozvao Izrael i Palestince da ne krše PREKID vatre: Izdato SAOPŠTENJE

Članovi SB UN pozdravili su dogovor o prekidu vatre 21. maja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Savet bezbednosti UN pozvao je danas Izrael i Palestince da se pridržavaju dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je britanska misija u svetskoj organizaciji.

– Članovi SB UN pozdravili su dogovor o prekidu vatre 21. maja, prepoznajući značajnu ulogu koju su odigrali Egipat, zemlje u regionu, UN, Bliskoistočna četvroka i drugi međunarodni partneri. SB UN poziva na puno poštovanje dogovora o prekidu oružanih sukoba – navodi se u saopštenju britanske misije pri UN.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Članice SB UN ponovile su koliko je značajno da se “postigne sveobuhvatni mir zasnovan na viziji bliskoistočnog regiona sa dve demokratske države – Izraelom i Palestinom – koje žive jedna pored druge u miru i u okviru svojih bezbednih i priznatih granica”.

Sve članice SB UN apelovale su da se obezbedi hitna humanitarna pomoć palestinskim civilima, ističući da je palestinskim vlastima prioritetna obaveza da se uhvate u koštac sa posledicama izraelskih vazdušnih udara i štetom koja se procenjuje na oko 350 miliona dolara, kao i da rešavaju probleme u snabdevanju građana vodom i strujom.

Kritike Izraela jer UN ne pominje raketiranja Hamasa

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je Savet bezbednosti UN jer nije pomenuo da je Hamas raketirao naseljena mesta u Izraelu tokom sukoba između izraelske vojske i palestinskog Hamasa.

– Odgovornost za eskalaciju u potpunosti snosi Hamas koji je raketirao Jerusalim, periferiju Gaze i druge izraelske gradove – navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva.

Ministarstvo optužuje SB UN da “ignoriše” više od 4.000 raketa ispaljenih na Izrael tokom jedanestodnevnog konflikta, prenosi jerusalimski dnevnik ”Tajms of Izrael”.

– Hamas je koristio civile kao štit, cinično se koristeći beznađem građana, sprečavajući isporuke humanitarne pomoći, hrane, medicinskih potrepština i energenata iz Izraela – navodi se u saopštenju ministarstva.

– Očekujemo da međunarodna zajednica osudi Hamas, razaoruža tu organizaciju, obezbedi obnovu Pojasa Gaze i spreči priliv novca namenjenog za oružje i teror. Izrael ostaje posvećen sudbini izbeglica i nesatalih lica i zalagaće se za njihov povratak – dodaje se u saopštenju.

MIP Izraela izražava zahvalnost predsedniku SAD Džozefu Bajdenu za doprinos prekidu ratnih sukoba.

Sinvar odao počast stradalima u Gazi

Lider Hamasa u Gazi Jajih Sinvar pojavio se danas u javnosti prvi put od početka jedanestodnevnog konflikta sa Izraelom kako bi odao poštu poginulim borcima te palestinske organizacije, javlja AP.

Izrael je bombadovao kuće u kojima žive visoko rangirani komandanti Hamasa, a Sinvarov dom se takođe našao na meti izraelske ratne avijacije.

Ministar odbrane Izaraela Beni Ganc je potvrdio da je Sinvar i dalje meta za izraelske oružane snage iako je primirje juče stupilo na snagu.

Hamas i Islamski džihad ispalili su oko 4.350 projektila tokom 11-dnevnih raketiranja, a izraelsko ratno vazduhoplovstvo je izvelo više stotina vazdušnih udara na ciljeve u Gazi, navodi AP.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar