Srce najviše na udaru posle korone: Lekari upozoravaju PACIJENTE na ozbiljne POSLEDICE!

Lekari apeluju na pacijente da posle preležanog virusa obavezno idu kod kardiologa i obave neophodne preglede jer postoji rizik od nastanka tromba, koji najviše pogađa srčani mišić

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Pink/Printscreen

Tokom lečenja obolelih od koronavirusa, primećeno je da je njihova krv vrlo gusta, pa postoji rizik od formiranja tromba. Zbog toga lekarski pregledi nakon preležanog kovida-19 treba da obuhvate i kardiovaskularni skrining, posebno ako se kod pacijenta javljaju brzo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nepravilan rad srca – objašnjava za Objektiv specijalista kardiologije dr Dragana Rosić, ističući da se mnogi pacijenti, nakon što su imali koronu, ne javljaju redovno doktoru.

OBAVEZAN I SNIMAK PLUĆA

Prema rečima dr Ristić, koronavirus ostavlja posledice i na srce, pa može da se pojavi miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– U česte probleme izazvane preležanom infekcijom spadaju i poremećaji srčanog ritma, nestabilna angina pektoris i infarkt miokarda. Srce i pluća su jedinstven sistem i svako oboljenje jednog organa odražava se i na onaj drugi – ističe naša sagovornica dodajući da pored kardiovaskularnog skrininga, postkovid pacijenti moraju da urade i RTG snimak pluća.

– Snimak pluća se uglavnom radi jer virus zahvata respiratorni trakt i izaziva upalu pluća i respiratornu insuficijenciju, pa pacijenti koji su ozdravili mogu imati ozbiljne posledice bolesti. One se, pre svega, vide na jednom ili na oba plućna krila – kaže dr Ristić.

SRBIJA DRUGA U EVROPI PO BROJU INFARKTA

Kardiolog na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Miljko Ristić navodi za naš list da je Srbija decenijama druga zemlja u Evropi po broju infarkta i srčanih oboljenja.

– Verovatno je da je ta brojka nešto povećana zbog koronavirusa. U prošloj godini 55.000 ljudi je umrlo od srca, 10 puta više nego od virusa. Zato kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odlaganja, mada je zbog trenutne pandemije broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto – ističe dr Ristić.

KOVID-19 NAPADA SVE ORGANE

Koronavirus napada sve organe u telu čoveka, počev od srca, pluća, jetre i bubrega, do mozga, kože i  sistema organa za varenje, a prema rečima našeg sagovornika, pacijenti koji su oboleli od upale srčane kese i upale srčanog mišića, ta stanja imaju kao posledicu ove bolesti.

– Virus dovodi do brojnih komplikacija, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje, dovodi do tromboze, nažalost, i do smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama – kaže kardiolog.

MOGUĆE PRISUSTVO VIRUSA U SRCU

Američki naučni časopis Sajens objavio je studiju navodeći da je koronavirus pronađen u srcu 30 pacijenata, od 41 uzorkovanog.

Dr Ristić kaže da je ovo istraživanje dokazano i da je moguće prisustvo virusa u srčanim ćelijama.

–Postoje 173 simptoma koji ukazuju na prisustvo virusa. Neki od simptoma koji su zabeleženi su tegobe srca, jetre, bubrega – objašnjava naš sagovornik dodajući da virus iz vazduha kroz respiratorni sistem ulazi u plućne alveole, koje budu upaljene od infekcije.

– On iz pluća odlazi u plućni krvotok. Ide kroz krv koja dolazi u srčani organ. Kad dospe u srce, putem krvi odlazi u sve organe, razara organizam i nije ni čudo što imamo tu simptomatiku i prisustvo virusa na jetri, bubrezima, pa čak i na mozgu – ističe dr Ristić.

Naš sagovornik dodaje da je najvažnije voditi računa o srcu.

– Tokom studija uglavnom učimo kako da se borimo protiv pluća i srca, ako to držimo u funkciji, naš pacijent je bezbedan. Ako je srce oslabilo, a dođe do začepljenja krvnih sudova pluća, tada srce mora pojačano da radi, ako ono to ne može da radi, onda dolazi do srčanog zastoja i smrtnog ishoda – zaključuje naš sagovornik.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. MAJ

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar