“Hvala Zemanu, čekamo i druge!” Reagovale porodice stradalih u NATO agresiji na izvinjenje češkog lidera

Najbliži nevinih žrtava smatraju da su reči češkog lidera upućene od srca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija, EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši ga greškom gorom od zločina. Izvinjenje je zakasnelo, ali uvek dobrodošlo kad je iskreno, rekli su za Objektiv neki od članova porodica žrtava ovog bezumnog zločina.

– Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa – rekao je Zeman posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pragu. On je objasnio da je, kada je počelo bombardovanje, Češka bila tek nekoliko nedelja članica NATO i zato nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju. Vučić je zatim poručio da srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana, dodajući da ta zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično, ni srpskom narodu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski – podvukao je Vučić, ocenivši Zemana kao hrabrog čoveka koji se ne dodvorava nikome.

U IME ČEŠKOG NARODA

U želji da saznamo kako su članovi porodica nevinih žrtava NATO agresije doživeli ovo izvinjenje, pozvali smo, između ostalih, i Miroslava Medića, brata nastradalog radnika RTS Siniše.

– Primetio sam da su Zemanove reči bile od srca, da je njima olakšao teret koji mu je bio na duši svih ovih godina. Očigledna je njegova želja za iskrenim izvinjenjem i pokajanjem koje je izrekao u ime svog naroda. Kad su mali igrači u pitanju, kao što je to tada bila Češka, oni služe da budu kolaterala u igri velikih sila. Može da se desi u budućnosti da od manje značajnih država dobijemo još neko izvinjenje, ali od onih glavnih, to se sigurno nikada neće dogoditi – uveren je brat nastradalog Siniše, dizajnera programa koji je poginuo u 32. godini života.

 

„DECE NEMA PA NEMA…”

– Dirnulo me je izvinjenje, ali stiže isuviše kasno – drhtavim glasom rekla nam je Žanka Stojanović, majka pokojnog tehničara RTS Nebojše, pa nastavila kroz suze: – Dece nam nema, pa nema. Toliko žrtava nevinih je stradalo. Lep je gest, ne sporim, ali čisto sumnjam da će se još neko od predsednika odvažiti da uradi isto. Za mnoge od njih je to daleka prošlost, a velike i loše stvari su se dogodile u međuvremenu u svetu, da više nikome nije u interesu da se bavi ni izvinjenjima niti da saoseća sa nama, članovima porodica nastradale nevine dece.

Žanka Stojanović

KAKO SPAVAJU KLINTON I SOLANA

Tadašnji pomoćnik načelnika beogradskog štaba Civilne zaštite Ratko Bulatović, koji je u noći između 28. i 29. aprila tokom granatiranja Generalštaba izgubio obe noge, za Objektiv kaže da je Zemanovo izvinjenje istorijski gest iskrenog prijatelja srpskog naroda.

– Vest o ovom činu primio sam s velikim oduševljenjem i radošću. Iako je izvinjenje možda zakasnilo, ovde se može upotrebiti ona stara da „nikad nije kasno”. Veliki ljudi, poput Zemana, kad god uvide nepravdu, iskazuju to ovako javno i hrabro, kao što je on to učinio, i to treba pozdraviti. Dvadeset dve godine muči me pitanje kako sa svojom savešću spavaju Bil Klinton, Havijer Solana i Toni Bler. Ipak, treba se nadati da će i predsednici drugih država NATO agresora poći Zemanovim putem, jer je to najmanje što mogu da učine, kao korak ka nadoknadi štete u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti – poručuje Bulatović.

Ratko Bulatović Foto: Objektiv

Piše: Goran Mitrović

OVU I DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 20. MAJ 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar