Kada će biti moguća masovna okupljanja u Srbiji? Profesor Kočović saopštio TAČAN DATUM

Kako dodaje, uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na to da rezultati i broj novozaraženih bude još bolji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Broj novozaraženih koronavirusom i dalje opada, a kako očekujemo leto i toplije vreme, prognoze su da će se taj pad i nastaviti. Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije naveo je da je broj novozaraženih padao i tokom prošlog leta, te da to možemo da očekujemo i ove godine.

– Od 2. maja trend opadanja je povećan, a prevojna tačka je bila 27. marta. Broj novozaraženih je tada počeo da pada i od 2. maja se pojačao pad što je jako dobro – rekao je profesor Kočović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako objašnjava, do tada smo imali pad pad od 18 odsto, a od 2. maja prosečan pad je 29 odsto.

– Uticaj vakcinacije u Srbiji dovodi do rezultata. Ako gledamo ukupnu populaciju, brojke su takve da je prvom dozom vakcinisano 33 odsto, drugom 24, a četiri nedelje nakon druge doze, odnosno broj imunizovanih je na 20 odsto, što je dobar rezultat – objasnio je on.

Kako dodaje, uticaj vakcinacije se već vidi, te ostaje da sačekamo da vidimo da li će i sunce da utiče na to da rezultati i broj novozaraženih bude još bolji.

21. jun i povratak u normalu i masovna okupljanja?

Moje prognoze govore praktično da je okupljanje moguće, po izraelskom modelu odnosno tri nedelje posle druge doze, a to je kod nas oko 12. jula. Bio bih još malo oprezan, sve će da se dešava po automatiznu, ima još nekih šezdesetak dana – zaključio je on.

Svadbe i druge proslave u JUNU? Kon odgovorio na pitanje koje sve zanima, pa saopštio NAJRADOSNIJU vest 

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se nalazi u tamno-ljubičastoj zoni za 214 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana.



Izvor: Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar