Napadnut Izrael! Hamas ispalio 130 raketa, među poginulima i deca (FOTO+VIDEO)

U međuvremenu Egipat pokušava da posreduje prekidu vatre

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Šeik Džarah u “okupiranom Istočnom delu Jeruslima Al-Kudsu” i zapretili raketiranjem, Tel Aviva.

Palestinski Hamas saopštio je večeras da je ispalio više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušena stambena zgrada u Gazi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj ultimatum za povlačenje izraelskih vojnika iz džamije Al-Aksa i iz naselja Šeik Džarah, kao i za puštanje pritvorenih Palestinca potvrdio je Abu Ubaida, portparol Hamasovog vojnog krila, sinoć ali je ultimatum ponovljen i danas, uz propagandni snimak na kojem se vide spremne rakete.

Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra)

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom tvrdio je da je danas u periodu od samo pet minuta ispaljeno 137 raketa u očitom pokušaju suprotstavljanja odbrambenom sistemu “Gvozdena kupola”, navode izraelski mediji.

Palestinski Hamas saopštio je večeras da je ispalio više od 130 raketa u pravcu Tel Aviva kao odgovor na izraelski vazdušni udar u kojem je srušena stambena zgrada u Gazi.

“Ispunjavamo sada naše obećanje pokretanjenjem velikog raketnog udara na Tel Aviv i njegova predgrađa, sa 130 reketa, kao odgovor na neprijateljsko gađanje rezidencijalnih kula”, navodi oružano krilo Hamasa u saopštenju.

Manje od jednog sata kasnije u novoj baražnoj vatri ubijene su dve žene, jedna Izraelka i jedna strankinja koja je radila u Izraelu.

Sukobi Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze eskalirali su danas i ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas je saopštilo večeras da je u poslednja 24 sata ubijeno 28 ljudi na toj teritoriji, a da ih je 152 ranjeno.

Među poginulima uglavnom u izraelskim udarima iz vazduha je desetoro dece i jedna žena.

Izraelska vojska tvrdi da su 16 žrtava bili ekstremisti i da su neki palestinski civili možda ubijeni u eksploziji pogrešno ispaljenih raketa.

S obzirom da su mnoge kuće u gradu direktno pogođene i nemaju skloništa izraelska vojska je dala instrukcije stanovnicima da ostanu u zaštićenim prostorima, ali je taj instrukcija kasnije ukinuta da bi se uskoro ponovo oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Posle naglog današnjeg porasta broja prekograničnih palestinskih raketnih udara, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će pojačati napade na pojas Gaze.

“Od juče je vojska izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi i još više ćemo ih pojačati. Na kraju procene situacije odlučeno je da se i jačina i broj udara poveća”, rekao je Netanjahu u video-poruci, zapretivši da će “sada Hamas dobiti udarce koje nije očekivao”.

U međuvremenu Egipat pokušava da posreduje prekidu vatre, ali je ciklus nasilja uzeo maha.

Izvor: SkyNews, Anadolija

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar