Gladiole: Elegantni ukras svakog dvorišta (FOTO+VIDEO)

Ova biljka raskošnih cvetova omiljen je ukras u baštama širom Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/begonvilliev

Najveći broj vrsta cveća sadi se u rano proleće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja.

Najpoznatije su sigurno gladiole. Gladiola nije teška za gajenje, a cvetaće od maja do kraja avgusta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj baršunasti cvet je hibrid koji je nastao ukrštanjem 5 različitih biljaka, a stabljka gladiole može da poraste čak do 1, 5 metar.

Rod gladiola obuhvata više od 250 divljih vrsta. Prirodno su rasprostranjene u Evropi, Africi i Aziji. Zbog svoje lepote, ovo cveće jako je popularno kao rezani cvet u cvećarstvu, za dekoracije i bukete.

Foto/Pixabay/Bru-nO

Gladiola je biljka koja se veoma dobro razvija i napreduje tokom letnjih meseci. Ovo lepo cveće u vašoj bašti neprestano će cvetati samo ako lukovice sadite u intervalu od po nekoliko nedelja. Kada savladate tehniku negovanja gladiole, uvek ćete imati velike površine preplavljene šarenim bojama, a ujedno i dekorativne reznice.

Foto/Pixabay/Alexas_Fotos

Gladiole se sade na dubini od deset centimetara, sa razmakom između lukovica od takođe 10 centimetara. Preporučuje se čak da razmak između redova bude i do nekih 20 centimetara.

Cvet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvetanja dva puta mesečno dodavati tečno đubrivo. Cvetovi su vrlo krupni, organizovani u klasove, nemaju miris, i najrazličitijih su boja.

Foto/Pixabay/Capri23auto

Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica.

Foto/Pixabay/zoosnow

Ovom cveću najviše odgovara dobro ocedno ili peskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu.

Ukoliko ih posadite na 10 do 20 centimetara dubine, time obezbeđujete da se lukovice dobro usade u zemljište jer ukoliko je vreme vetrovito, mogu biti iščupane iz zemlje. Lukovice ne sadite dok potpuno ne prođu mrazevi, a kako bi se cvet brže i lakše razvio dodajte malo stajskog đubriva.

Foto/Pixabay/wunderBILDlich

Ovo bogato cveće sadite na sunčanim mestima u bašti, a kada razvije prve listove potrebna je prihrana. Važno je da je zalivite, oplevite i okopate bar jednom mesečno.

Foto/Pixabay/stux

Gladiole često mora da ima potporu poput drveta, jer ima lomljivu stabljku. Ukoliko želite da i sledećeg leta gladiole procvetaju u vašoj bašti potrebno je da u jesen sačuvate lukovice i na proleće ih opet posadite.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar