Borelj u ime EU poručio: “Novo crtanje granica mora da PRESTANE”

"Govoriti o ratu i podelama je opasno i neprihvatljivo"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je večeras da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora da prestane.

– Govoriti o secesiji, novim granicama, daljoj etničkoj podeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo – objavio je Borelj na svom blogu uoči rasprave ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je naveo da se stav EU se nije promenio i da taj blok podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je njena budućnost “kao ujedinjene i suverene države” u EU.

Borelj je ocenio da je stanje u BiH “izrazito teško” i da se politička atmosfera nedavno pogoršala, prenosi Hina.

Primetio je da su krajem prošle godine bosansko-hercegovačke vlasti “disfunkcionalno” odgovorile na migrantsku krizu, kao i da je “negativni spin” u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom “raznih non-papera”, u kojim je kritikovana uloga EU i SAD i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

– U jednom od tih non-pejpera predlagano je prekrajanje granica u regionu i podela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama – napisao je Borelj.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar