Dr Orhan Dragaš: Srbija ima LIDERSKU POZICIJU i zbog toga ne treba nikom da se pravda

Orhan Dragaš, srpski stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, dao je svoje viđenje trenutne situacije u regionu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Srbija ne treba nikome da se pravda što je posle mnogo godina njen odbrambeni sistem podignut na nivo koji je za respekt u evropskim okvirima, a kamoli u regionu.

Ovakvi komentari koje nažalost često vidimo u regionalnim medijima, a naročito u hrvatskoj štampi, nisu izraz straha od rastuće odbrambene moći Srbije, nego pre svega od njene rastuće ekonomske i političke moći.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za mnoge u regionu, a naročito u Hrvatskoj, dobra i prihvatljiva je samo ona Srbija čija je ekonomija na kolenima, politika bez ikakvog uticaja, a vojska siromašna i zastarela.

Srbija se, nažalost, godinama uklapala u takvu sliku, ali stvari su se iz temelja promenile dolaskom predsednika Vučića, čija je politika najpre dovela do strateške ekonomske konsolidacije i razvoja, a na njegovo uporno insistiranje i do preokreta u jačanju kapaciteta naše vojske i celog odbrambenog sistema.

To nije nikakva militarizacija, kako strahuju u Zagrebu, nego je rezultat promišljene politike koja povezuje svoje ekonomske, političke i bezbednosne interese u čvrstu celinu.

To isto rade najrazvijenije države Evrope i sveta, i njihovi odbrambeni budžeti rastu iz godine u godinu i niko ih zbog toga ne optužuje za nekakvu militarizaciju.

Jednostavno, ovakvom politikom Srbija samo potvrdjuje svoju lidersku poziciju u regionu, o čemu govore najuticajniji svetski centri, ali sa tim očigledno ne mogu da se pomire drugi regionalni igrači, naročito Hrvatska.

Srbija ne treba mnogo da obraća pažnju na ovakve jadikovke, već samo da nastavi putem razvoja i rasta ekonomskog i političkog uticaja kakav beleži poslednjih godina.

Piše: Dr Orhan Dragaš, međunarodni Institut za bezbednost



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar