Srbiji bi uskoro mogla da se otvore vrata Evrope: Ovo su dva ključna USLOVA

Evropska komisija razmatra da Srbiju stavi na "zelenu listu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Nuno André/Panthermedia, Unsplash/Dennis Rochel

Juče je stigla jedna ohrabrujuća vest za našu zemlju – Evropska komisija razmatra da Srbiju stavi na “zelenu listu”, što bi našim građanima omogućilo da u narednom periodu napokon mogu da putuju na svoje omiljene destinacije.

Šta to tačno znači?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U predlogu koji je Evropska komisija juče obelodanila stoji da će potpuno vakcinisanim strani državljanima i oni koji dolaze iz država u kojima je situacija sa korona virusom povoljna biti omogućen ulazak u Evropsku uniju i to bez ograničenja.

– (Evropska) komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz nebitnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU – piše u saopštenju EK, prenosi Rojters.

Ipak, većinu zanima kako bi to trebalo da se odrazi na našu zemlju?

Prvenstveno Evropska komisija bi ovim predlogom podigla prag broja novih slučajeva korona virusa koji je do sada služio da se odredi spisak zemalja kojima je ulaz u Evropsku uniju dozvoljen.

Tako, umesto dodsadašnjih sedam, na spisku bi se moglo naći preko sto zemalja, među kojima je i Srbija. Ipak, ostavljena je mogućnost da se određenoj zemlji zabrani ulazak u zavisnosti od okolnosti i promene epidemiološke situacije primene mehanizam “sigurnosne kočnice”.

Recimo, ako se u nekoj zemlji pojavi novi tip virusa, EU bi tu zemlju mogla da isključi iz svog predloga.

Posebne pogodnosti za vakcinisane

Novi predlog, koji ako se usvoji počinje sa primenom od početka juna, posebnu pažnju je posvetio vakcinisanim građanima.

– Cilj predloga je da neko ko je dobio preporučenu dozu vakcine odobrene u EU, 14 dana pre putovanja, može da putuje u Evropu bez dodatnih ograničenja, bez obzira na situaciju u zemlji iz koje dolazi – kaže Adalber Janc, portparol Evropske komisije.

Ipak,tu mora da postoji izvesni oprez. Evropska unija bi odobrila ulazak samo onim građanima koji su vakcinisani onim cepivom koji je odobrila Evropska unija.

Ta olakšica, dakle, ne odnosi se na vakcine koje nemaju odobrenje još uvek – poput putnjika i Sinofarm vakcine koje još uvek nisu odobrene u Evropskoj uniji i ne nalaze se na listi Svetske zdravstvene organizacije.

Ipak, i to bi vrlo brzo moglo da se promeni, budući da Svetska zdravstvena organizacija ove nedelje razmatra efikasnost Sinofarm vakcine i njenu hitnu upotrebu.

Marianđela Simao, pomoćnica generalnog direktora za pristup lekovima, vakcinama i farmaceutskim proizvodima, kaže da je potrebno doneti neke “konačne smernice” pre nego što savetodavna grupa SZO bude donela konačnu odluku o vakcinama Sinofarm i Sinovak.

– Očekujemo da ćemo obe ove odluke imati do kraja sedmice – rekla je ona, prenosi AP. Iz SZO navode da će najpre biti doneta odluka o Sinofarmu, a potom i o vakcini Sinovak.

– Znamo da neke zemlje čekaju ove odluke za proces vakcinacije – navela je Simao.

To bi značilo da bi Evropska unija, ako SZO odobri, dozvolila i kinesku vakcinu vrlo brzo.

Sve članice moraju da odobre predlog

Ipak, ono što je najvažnije, za Srbiju to nije od prevelikog značaja, jer bi po svim parametrima naši građani vrlo brzo mogli da uđu i bez vakcine – budući da je epidemiološka situacija značajno bolja iz dana u dan.

U evropskom bloku trenutno državljani sedam zemalja mogu da dođu na odmor ili zbog nekih drugih nenužnih razloga, a predlog Evropske komisije je da se ta lista proširi.

Članice EU treba sutra da krenu sa razgovorima o ovom predlogu, a da bi stupio na snagu neophodna je njihova saglasnost.



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar