Život i smrt Crvene zvezde: Od titule i Lige šampiona do ispadanja u drugu ligu za samo godinu dana!

Bajka nije dugo trajala...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: KMF Crvena zvezda

Počelo je snom koji se pretvorio u javu, delovalo je da će ta java potrajati, ali je budućnost donela veliki košmar.

Košmar koji se završio selidbom u drugu ligu!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I dalje aktuelni šampion Srbije klub malog fudbala Crvena zvezda ubedljivim porazom u Loznici ispao je u niži rang.

Crveno-beli su posle poraza u hali „Ranko Žeravica” rezultatom 4:1, izgubili i u „Lagatoru” od Loznice, ovog puta još ubedljivije – 8:0 i na taj način sebi su „obezbedili” mesto u drugoligaškom karavanu naredne sezone. Završilo se košmarom, a kako je sve počelo…?

Šampionske ambicije od samog starta

– Ulazak u Sportsko društvo Crvena zvezda predstavlja privilegiju, ali i obavezu da budete najbolji. Želim vam da se već u prvoj sezoni okitite šampionskim trofejem, a potom da iz godine u godinu nižete uspehe. Mi, kao fudbalski klub, ćemo vam pružiti podršku i dati sve od sebe da se osetite istinski delom Crvene zvezde – reči su kojima je predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović poželeo futsalerima dobrodošlicu u Sportsko društvo.

Foto: FK Crvenazvezda

Crvena zvezda je do futsal elite stigla bez učešća u drugom i trećem rangu, a najviše zahvaljujući klubu malog fudbala Srpska. Naime, na skupštini KMF Srpska izglasano je da ovaj tim menja ime u KMF Crvena zvezda, a za predsednika je određen Nemanja Berić.

– Na osnovu ranije dogovorenog strateškog partnerstva između KMF Srpska, FK Crvena zvezda i SD Crvena zvezda prešlo se na realizaciju naredne faze strateškog partnerstva a to je već dogovorena promena naziva KMF Srpska u KMF Crvena zvezda. Klub malog fudbala „Srpska“ je zvanično rešenjem Agencije za privredne registre pod brojem 2488/2019 dana 06.juna 2019. godine promenila naziv u Klub malog fudbala Crvena zvezda sa sedištem u Ljutice Bogdana 1a, Beograd. A osnivanjem futsal kluba – Sportsko društvo Crvena zvezda bogatije je za još jednu sportsku sekciju – stajalo je u saopštenju KMF Srpska koji je do elite stigao godinu dana ranije, ali isto tako ne zbog rezultata na terenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF Srpska (@kmfsrpska)

Srpska je pre nego što je „postala” Crvena zvezda do elite stigla za „zelenim stolom”, tako što je preuzela poziciju od novosadskog Internacionala. Zvuči komplikovano? Ipak je ostvarivo i crveno-beli su u sezonu 2019/20. krenuli u društvu najboljih!

Napravljen je odličan tim, kao pojačanja stigli su i Brazilac Tales, jedan od najboljih srpskih futsalera svih vremena Marko Perić, a u sastavu su bili i iskusni Rnić i Popović, kao i provereni futsal igrači poput Stanojevića, Kopanje, Petrova i Brkića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Mrežu je čuvao sada reprezentativni golman Miljan Radmanović, a u zimskom prelaznom roku crveno-beli dres je zadužio još jedan reprezentativac Jakov Vulić, kao i talentovani Stojčevski, Milosavljević i Marinković. Alilović je mogao da dovede skoro koga god da je hteo i jedna od retkih „nemogućih misija“ bio je prvi čuvar mreže reprezentacije Nemanja Momčilović koji je deklarisani navijač Partizana i zbog toga je odbio da postane deo crveno-bele familije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nemanja Momcilovic (@nec_20)

Licitiralo se sa još nekim zvučnim imenima ali i pored nekih neuspešnih transfera Zvezda je imala nestvarno jak tim. Prvi meč u istoriji bila je pobeda od 7:0 na gostovanju Jastrepcu u Blacu u kojoj su se posebno istakli trostruki strelac Stefan Stanojević, ali i Tales, Perić, Kopanja i Petrov.

Posle Jastrepca, do zimske pauze, crveno-beli su pobedili sve rivale, a najveći spektakl priređen je u Vranju gde su „delije“ iz tog grada napunile halu i pružile podršku svom timu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Na zimu je Zvezda dobila i jakog sponzora, za predsednika kluba izabran je Aleksandar Vučić, prvi čovek udruženja CarGo i snovi o tituli postali su još realniji, a Vučić je po dolasku u klub istakao:

– Želim da idemo korakom u svet. Želimo da se utakmice igraju po najvišim standardima i da se svi ponosimo ostvarenim rezultatima i uspesima. Futsal se možda zove mali fudbal, ali ga čine veliki ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Korona titula

Proleće je Zvezda počela tamo gde je stala na zimu. Ređale su se pobede, ali je Novi Pazar svojim igrama istakao kandidaturu za titulu, dok su iz drugog plana vrebali FON i Vinter Sport. Futsal liga rešava se tek u plej ofu i pozicija u ligaškom delu neće vam puno doneti u slučaju da imate „loš dan“ u fazi eliminacije. Delovalo je da Novi Pazar podiže formu upravo za samu završnicu i poslednja utakmica pre pauze zbog koronavirusa donela je derbi u dvorani „Pendik“ u kom Crvena zvezda po prvi put nije stigla do pobede. Novi Pazar je u izjednačenoj utakmici remizirao sa crveno-belima i delovalo je da će borba za titulu biti neizvesna.

Ali… Usledio je prekid šampionata, a za prvaka je za „zelenim stolom“ proglašena Zvezda koja je u tom trenutku bila na prvom mestu! Pored titule, crveno-beli su stekli pravo da učestvuju u Ligi šampiona naredne sezone.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Nije sve tako svetlo

Sa koronom su stigli i prvi problemi. Iz izvora bliskih klubu saznali smo da plate, koje su se kretale od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra mesečno, nisu više mogle da se isplaćuju kao do tada, a Brazilac Tales, iako mu je obećan automobil, svoj period u Beogradu pamtiće po vožnji električnog bicikla koji mu je služio kao prevozno sredstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Tales je prvi „digao sidro“ pa je napustio Zvezdu pre početka ove sezone, a za njim je krenuo i Strahinja Petrov koji je sada igrač italijanske Mantove. Zvezda više nije bila toliko moćna, pa je već u prvom kolu poražena od Vinter Sporta, izgubila je i od Vranja, remizirala sa Novim Pazarom, a poražena je i od FON-a. U Ligi šampiona gostovala je u Parizu, ekipi ACCS Asnieres Villeneuve 92, za koju igraju imena poput Rikardinja, srpskog golmana Aksentijevića i kapitena reprezentacije Španije Ortiza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Do ove utakmice kriza u Zvezdi je dostigla vrhunac i u kombinaciji sa koronavirusom dovela je do toga da crveno-beli izađu na megdan jakom protivniku sa samo osam igrača u rotaciji i bez trenera. Više od časnog poraza nije bilo moguće izbeći i Rikardinjo i ekipa slavili su sa 7:3.

Promene iz korena

Usledili su teški dani za crveno-bele. Zimsku pauzu dočekali su uz velike glavobolje – skoro svi futsaleri napustili su Zvezdu i može se reći da su bežali glavom bez obzira. Perić je pojačao Loznicu, tim koji je crveno-belima na kraju i stavio tačku na učešće u eliti, Stanojević, Popović i Rnić postali su deo tada trećeligaša, a od sledeće sezone drugoligaša Novog Sada, Stojčevski i Milosavljević otišli su u Novi Pazar, Radmanović u Zemun, Vulić u FON, Marinković u Ekonomac, Bosnić u Konjarnik… Trener je postao Vladimir Radojičić, a novi kapiten Miroslav Petronijević uspeo je da zajedničkim snagama sa upravom kluba okupi tim, pre svega drugara, koji su crveno-beli dres obukli bez dinara i da pokuša da ih ostavi u ligi. Stigli su igrači koji, izuzev Inajetovića i Petronijevića nisu imali puno iskustva u futsalu, a bili su deo magične igre na petoparcu na turnirima po Beogradu i Srbiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Bodovna zaliha davala je nadu, ali je serija katastrofalnih rezultata (jedna pobeda i osam poraza) dovela Zvezdu do baraža za opstanak. U tom baražu čekala ih je Loznica koja je oba meča lagano pobedila i poslala crveno-bele u niži rang. Zvezda je pored ispadanja iz lige ispala i u Kupu Srbije već u prvoj rundi i to od trećeligaša Aleksinca!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KMF CRVENA ZVEZDA (@kmfcrvenazvezda)

Šta sledi?

I dalje aktuelni šampion naredne sezone igraće drugu ligu! Od titule za „zelenim stolom“ do ispadanja iz elite prošlo je manje od godinu dana, a Crvenoj zvezdi ne stižu ništa bolji dani ako se ne desi nešto veliko! Naredne sezone druga liga biće veoma kvalitetna i sa ovim igračkim kadrom realno je da će se boriti za opstanak. Da li će se crveno-beli košmar produbiti ili će se doći do buđenja videćemo u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama. Bez borbe do elite, titula za „zelenim stolom“, raspad čitavog sistema, selidba u niži rang… Bilo je više nego burno, a šta sledi?

Piše: Žarko Sokić

Nenad Krstičić ponovo u Zvezdi? Ivanić zagolicao maštu navijača, pa pričao o tajnoj vezi sa “četvorkom”



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar