Kočović ima NOVU PROGNOZU: Srbija sve bliže izraelskom scenariju, evo kada će moći da se ukinu mere

Srbija bi mogla da dostigne 33 odsto vakcinisanih oko 10. jula

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije kaže da će broj novozaraženih korona virusom i u narednom periodu da opada.

On predviđa da bi krajem maja i početkom juna trebalo da uđemo u mirnije vode kada je reč o broju novozaraženih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Glavni broj zaraženih stiže iz Azije, oko 60 odsto, a brojke opadaju u Evropi, kao i u Srbiji. Kod nas je taj pad baš lagan, a moglo bi da ide i brže – ističe prof. Kočović.

Kako je objasnio, Srbija bi mogla da dostigne 33 odsto vakcinisanih, oko 10. jula.

– To je onih izraelskih 33 odsto, oni su tada imali otključavanje. Drugi krug popuštanja mera bio je sa 44 odsto, tada su počeli slobodno da se kreću, a sve mere su ukinute kada su dostigli 51 odsto vakcinisanih – rekao je prof. Kočović.

Što se tiče zemalja u okruženju epidemiološka situacija je lošija u Sloveniji i Hrvatskoj, ali i u Turskoj.

– U Grčkoj je prvu dozu primilo 21 odsto stanovništva, a drugu devet, dok je u Crnoj Gori prvu dozu dobilo 6,4 odsto ljudi, a drugu 3,6 – kazao je profesor.

Da je sve bolja epidemiološka situacija potvrdio je i direktor Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli dr Aleksandar Stojanović rekao je da je tokom ova tri praznična dana dnevno u kovid ambulantama bilo oko 90 pacijenata, što je, kako ocenjuje jako ohrabrujuće.

Što se vakcinacije tiče, po preporuci od Velikog petka do juče je pauzirano sa vakcinacijom, a danas se proces nastavlja.

– Danas kreće vakcinacija ljudi koji su se preko e-uprave zakazali za 30., revakcinacija pacijenata koji su po spisku bili. Sve vakcine imamo – istakao je on.

Objasnio je i da se situacija menja kod mlađeg dela populacije.

– Mlađi su shvatili kako stoje stvari, a to je ako treba da putuju PCR test je skup, biće festivala, a na koje će moći da idu samo vakcinisani, a prilikom prelaska granice postojaže ulazi za vakcinisane i nevakcinisane i oni sada zbog svega toga drugačije razmišljaju – objasnio je doktor.

Dobitni trenutak za Srbiju: Kon objasnio kako će praznici uticati na porast OBOLELIH, a na ovo je PONOSAN



Izvor: Objektiv.rs, Pink

Komentari (1)

  1. Najtačniji brojevi , da bi se stanje proglasilo dobrim su : manje od 1800 aktivnih slučajeva , tj. manje od 150 novootkrivenih, na dnevnom nivou, tokom 14 dana. Jedina prečica ka tim brojevima je vakcinacija .

    Odgovori

Ostavite komentar