Niski udarci: Hrvatska pomaže Prištini da FORMIRA VOJSKU

Rekao je i da je do sada 60 pripadnika KBS završilo školovanje u Hrvatskoj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Hrvatska je spremna da pomogne vlastima u Prištini da transformiše bezbednosne snage u regularnu vojsku, izjavio je danas ministar odbrane Mario Banožić nakon sastanka sa ministrom kosovskih privremenih institucija Armendom Mehajom.

„Ovo je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna da podrži taj proces”, rekao je Banožić novinarima u Zagrebu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Banožić je rekao i da će „ta saradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”. Najavio je da će, kako je kazao, „hrvatsko i kosovsko ministarstvo odbrane uskoro potpisati novi memorandum o razumevanju”.

Banožić je kao „jako dobru” ocenio saradnju Hrvatske vojske sa Kosovskim bezbednosnim snagama i dodao da Hrvatska prenosi svoja „iskustva i znanja”.

Rekao je i da je do sada 60 pripadnika KBS završilo školovanje u Hrvatskoj.

Trenutno se dva helikoptera i 34 vojnika HV-a nalaze na Kosovu u okviru KFOR-a, mirovne operacije NATO-a, a Banožić je najavio da će ovog meseca hrvatski kontingent biti povećan za jednu jedinicu i imaće 150 vojnika.

Mehaj je kazao da je „Hrvatska regionalni saveznik i partner Kosova”.

Zahvalivši na podršci, rekao je da „vidi Hrvatsku kao budućeg mentora” koji će pomoći Prištini na putu prema NATO-u.

„Regionalna sigurnost i stabilnost mogu se postići samo ako sarađujemo”, rekao je kosovski ministar, preneo je Indeks.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Пошто је сад Хрватска под заштитом НАТО она је та која обучава шиптаре како да шиптари изведу олују као што су усташе извеле и протерале преко 300 000 срба из Хрватске.

    Odgovori

Ostavite komentar